13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialZeci de mii de amenzi pentru neutilizarea centurii de siguranță

Zeci de mii de amenzi pentru neutilizarea centurii de siguranță

Peste 26.500 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, la nivel naţional, în cadrul unei acțiuni organizate sub egida TISPOL pentru verificarea respectării normelor referitoare la utilizarea centurii de siguranță, informează IGPR.

În perioada 8 – 14 septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcţia Rutieră, a coordonat o acţiune de verificare a respectării normelor referitoare la utilizarea centurii de siguranţă.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii rutieri români au aplicat 26.544 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto şi pasagerilor din autovehicule care nu au folosit centura de siguranţă sau dispozitivele de retenţie omologate, în timpul deplasării pe drumurile publice.

Dintre acestea, 26.032 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate conducătorilor de autovehicule și pasagerilor aflați pe scaunele din față ale vehiculelor, iar restul (512), pasagerilor aflați pe locurile din spate.

Totodată, poliţiştii le-au atras atenţia referitor la riscurile la care se expun prin nefolosirea dispozitivelor de siguranţă.

Acţiunea s-a desfăşurat concomitent, în toate cele 28 de state membre ale Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa – T.I.S.P.O.L. şi a avut ca scop conştientizarea conducătorilor de autovehicule şi a pasagerilor acestora cu privire la necesitatea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie omologate în timpul deplasărilor.

– Legislaţia în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranţă, atât în localităţi cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiţi-le, deci, chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local!

– Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă;

– Folosirea centurii de siguranţă, în caz de accident, crește șansele de supravieţuire de la 40% la 60%;

– Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.);

– Dispozitivele de tip "airbag" sunt, de fapt, sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă