12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialZiua Internațională a Muzeelor, sărbătorită în România

Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită în România

Ca în fiecare an, comunitatea mondială a muzeelor sărbătorește, la 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Tema aleasă, în acest an, pentru această zi de sărbătoare este ”Legăturile create de colecțiile muzeelor”.

Muzeele reușesc să creeze legături trainice între vizitatori și colecțiile de obiecte, deoarece povestesc istoria patrimoniului cultural, precum și memoria colectivă a comunității în mijlocul căreia se află.

Tema din acest an are în vedere reînnoirea metodelor tradiționale adoptate de muzee, în secolul trecut, în sensul unei mai profunde implicări în cadrul comunităților, rămânând în serviciul publicului lor, ale cărui gusturi și preferințe sunt în permanentă evoluție.

Muzeele din România se alătură celor din întreaga lume, în această sărbătoare, ce urmează Nopții Europene a Muzeelor, încercând să păstreze și să câștige noi categorii de public.

”Este o provocare pe care fiecare muzeu în parte are datoria de a o și-o asuma, spre beneficiul creatorilor de patrimoniu cultural și al celor care îl apreciază, pentru că, prin intermediul său, comunitățile își mențin legăturile cu propriul trecut identitar, dar și cu ceea ce se creează, în momentul de față, în întreaga lume, într-o societate diversă, multiculturală, și care va constitui fundamentul patrimoniului cultural al viitorimii”, afirmă Dr. Virgil Ştefan Nițulescu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM).

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă