14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Mondială a Fotografiei: 175 de ani de la obținerea primului brevet...

Ziua Mondială a Fotografiei: 175 de ani de la obținerea primului brevet pentru un procedeu fotografic

Fotografii din întreaga lume sărbătoresc astăzi 175 de ani de la obținerea primului brevet pentru un procedeu fotografic, în 1839, relatează Agerpres.

Ziua de 19 august marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografi numit ''daghereotipie''.

Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul care se va numi ''daghereotipie''. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ''View from the Window at Le Gras'' printr-un proces numit "heliografie", considerată cea mai veche fotografie.

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriță). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ''daghereotipie'', a reprezentat un colț din atelierul său.

Invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și Louis Daguerre a obținut brevetul.

Deși atât Isidore, cât și Daguerre au primit rente viagere din partea guvernului francez, doar numele lui Daguerre rămâne asociat cu invenția. În următorii ani, noul proces are un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare și a călătorit mult pentru a-și promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei.

Deși ''daghereotipia'' nu a fost primul proces fotografic, succesul său s-a datorat viabilității sale comerciale. Toate procesele anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu 15-20 minute cerute de noul proces, în condiții de iluminare puternică, având și o calitate mult superioară.

După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York a fost folosit procedeul ''daghereotipiei''. Aceasta a marcat începutul erei moderne în fotografie.

De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei.

La 19 august 2010, de Ziua Mondială a Fotografiei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări.

Ziua Mondială a Fotografiei continuă să fie sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă