11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGALERIE: ”Casa albă” din Turcia a fost inaugurată

GALERIE: ”Casa albă” din Turcia a fost inaugurată

Palatul prezidenţial din Ankara, o clădire impunătoare și controversată în Turcia, a fost inaugurată, miercuri, cu ocazia aniversării a 91 de ani de la fondarea Republicii. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a primit deja primii invitați acolo, chiar dacă recepția oficială a fost anulată din cauza accidentului produs marţi într-o mină de cărbune din sudul ţării.

Potrivit Mediafax, clădirea se întinde pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi. Noul palat a fost construit la periferia capitalei Ankara, pe un teren pe care primul preşedinte, fondatorul Republicii, Mustafa Kemal Atatürk, l-a achiziţionat pentru a-şi construi o fermă.

Construcţia acestui palat, cu arhitectură de inspiraţie neo-seljukidă (prima dinastie turcă din Asia Mică – secolele XI-XIII), ar fi costat, potrivit presei turce, aproximativ 350 de milioane de dolari.

Lucrările de construcţie, realizate în mijlocul unei zone forestiere, au generat încă de la început critici din partea apărătorilor mediului.

Adversarii lui Erdogan s-au aliat şi ei criticilor vizând construcţia palatului prezidenţial, care, potrivit lor, ar fi o ilustraţie a megalomaniei conducătorului ţării.

Un deputat al principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a apreciat noua clădire drept extravagantă.

"Ce am fi putut face cu aceşti bani? Spre exemplu, să trimitem sateliţi pe planeta Marte", a declarat supărat Umut Oran, afirmând că bugetul preşedinţiei turce era de trei ori mai mare în comparaţie cu cel al familiei regale britanice, mai scrie Mediafax.

Admirat de susţinători la fel pe cât este contestat de adversari, care îl acuză de derivă "autoritară" şi "islamistă", Erdogan a fost ales în august în postul de preşedinte după ce a condus timp de 11 ani guvernul.
Preşedintele turc nu deţine decât puteri protocolare, dar Erdogan a afirmat că intenţionează să îşi păstreze puterea în ţară din acest post în urma modificării Legii fundamentale.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă