19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial"Decizia președintelui Obama de a nu interveni militar a fost devastatoare". COMPARAȚIE...

“Decizia președintelui Obama de a nu interveni militar a fost devastatoare”. COMPARAȚIE între atitudinea față de Siria a lui Barack Obama și a lui Donald Trump | ANALIZĂ WASHINGTON POST

Decizia fostului președinte american Barack Obama de a nu ataca Siria în 2013 a fost devastatoare, iar în prezent implicarea armatei americane în conflict  este mult mai dificilă. Acestea sunt principalele concluzii a unei analize  „Washington Post”.

Jurnaliștii reamintesc că SUA s-au pregătit pentru a da o lovitură militară regimului Bashar al-Assad încă din 2013, când, din ordinul dictatorului sirian, au murit peste 1.000 de sirieni, tot urmare a unui atac cu arme chimice asupra populației civile.

“Marea diferență față de 2013, când președintele Barack Obama a amenințat cu o lovitură aeriană împotriva lui Assad, este aceea că astăzi riscul extinderii conflictului din Siria este mult mai mare”, afirmă jurnaliștii „Washington Post”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că-și asumă riscul unei confruntări cu SUA, „decât să accepte umilința de a sta deoparte când aliatul său este bombardat”. Premierul Dmitri Medvedev a scris pe Facebook că rușii au fost „la un inch” să răspundă atacului american.

Riscuri

Ei punctează că, în momentul de față, „trupele rusești și cele siriene sunt amestecate în teatrul de operațiuni și orice lovitură asupra țintelor militare siriene poate produce victime printre militarii ruși.” În plus, spre deosebire de acum patru ani, Rusia are în teren, nu doar trupe, ci și sisteme de apărare anti-aeriană care pot doborî avioanele americane.

Ei punctează că, în 2013, planul inițial al SUA de a-l pedepsi pe Bashar al-Assad era de a lovi majoritatea capabilităților militare ale Siriei care implicau arme chimice. „O lovitură directă asupra depozitelor de arme chimice ale regimului Assad a fost considerată prea riscantă la adresa populației civile, deoarece ar fi generat un nor imens de gaze toxice”, a declarat „Washington Post” un fost înalt oficial american implicat în negocierile de atunci.  

Generalul în rezervă John Allen, care a coordonat campania împotriva Statului Islamic în Irak și Siria în timpul Administrației Obama, a afirmat că o lovitură militară la acea vreme ar fi avut un „impact decisiv” asupra conflictului sirian. El a catalogat decizia fostului președinte american de a nu interveni militar împotriva regimului Bashar al-Assad drept „devastatoare”.

“Este mult mai greu acum”, a concluzionat gen. Allen.

Analiștii chestionați de WP susțin că Donald Trump ar trebui să asigure Rusia că aceste atacuri urmăresc doar pedepsirea lui Bashar al-Assad pentru utilizarea armelor chimice nu pentru a dezechilibra balanța de putere în Siria, să amplifice războiul civil. „E foarte posibil ca atacul declanșat de SUA să ofere un avantaj în fața Rusiei, să determine anularea înțelegerilor cu aceasta în privința Siriei și să ducă la sfârșitul războiului civil”, scrie “Washington Post”

“ Mesajul politic pe care SUA îl dau este acela că au o altă abordare, total diferită, față de administrația precedentă. O astfel de mutare ar putea inhiba regimul lui Bashar al-Assad, iar SUA ar putea folosi acest lucru în avantajul lor”, a declarat Andrew Tabler, expert în Siria al Institutului „Washington”.

Imaginile prin satelit și informațiile de la sol demonstrează că rușii aveau trupe speciale și elicoptere la baza aeriană Shayrat din Siria, de unde a plecat avionul SU-22 care a efectuat atacul cu gaz sarin asupra orașului Khan Sheikhoun, din provincia Idlib, soldat cu peste 100 de morți.
Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă