23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul şef al serviciilor secrete din epoca Chavez a fost eliberat şi...

Fostul şef al serviciilor secrete din epoca Chavez a fost eliberat şi adus la Caracas ca un erou

Autorităţile din Aruba l-au arestat pe fostul general venezuelean şi şef al serviciilor de informaţii, Hugo Carvajal, la cererea Departamentului de Stat american, acesta fiind acuzat de procurorii din Miami de implicare în traficul de droguri. La presiunea preşedintelui Venezuelei, Carvajal a fost eliberat şi primit ca un erou la Caracas.

Partizanii preşedintelui Maduro au acţionat şi au făcut presiuni pentru eliberarea lui Hugo Carvajal, arestat la Aruba, la cererea SUA, unde este acuzat de trafic de droguri. În loc să fie extrădat spre Statele Unite, fostul şef al serviciilor secrete venezuelene a fost eliberat şi a zburat spre Caracas după ce guvernul olandez, care guvernează insula din Antile, a decis că avea imunitate diplomatică. În capitala Venezuelei, unde are loc congresul partidului socialist, Carvajal a fost primit ca un erou naţional.

Potrivit procurorilor din Miami şi New York, Carvajal era în solda unui senior columbian al drogurilor, a investit proprii bani în transporturi de droguri şi a coordonat personal trimiterea în SUA a mii de kg de cocaină. Iar Venezuela a încasat sute de mii de dolari drept comision de la alt traficant. Eliberarea lui Carvajal, spre consternarea responsabililor americani, pentru Caracas reprezintă un mod de a sfida SUA. Actele de acuzare federale ajută la conectarea în anumite puncte între traficanţii de droguri şi Cartelul Suns, un grup prost definit de responsabilii guvernamentali, şi militari venezueleni suspectaţi că au legături în mediul drogurilor. Directorul executiv al In SightCrime, un organism de cercetare cu sediul în Columbia, care se concentrează pe traficul de droguri şi alte forme de criminalitate organizată, declară că „acuzarea relevă o implicare mereu mai profundă a cartelului Stelelor – numit aşa din cauza stelelor de pe epoleţii generalilor venezueleni – în lumea traficului cu cocaină”. După arestarea lui Carvajal, tribunalele federale din Miami şi New York au scos la lumină două acte de acuzare contra celui care a fost confidentul preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, decedat anul trecut. Supranumit Pollo (Puiul), fostul şef al serviciilor secrete venezuelene are relaţii apropiate cu baronul columbian al drogurilor, Wilber Varela. Acesta s-a deplasat în Venezuela în 2004 şi de atunci, arată documentele, acesta i-a plătit lui Carvajal şi altor funcţionari de rang înalt ce aplicau legea militară în ţară şi protejau şi ajutau la transportul de droguri din Venezuela în SUA. Carvajal l-a protejat pe Varela, i-a permis traficul de cocaină şi a ascuns informaţiile privind activitatea lui. După moartea acestuia, în ianuarie 2008, actul de acuzare arată că membrii organizaţiei lui au continuat să îi dea bani lui Carvajal şi altor înalţi funcţionari venezueleni. De asemenea, se precizează că fostul şef al serviciilor secrete a lucrat şi cu alţi traficanţi în acelaşi mod şi chiar a investit „în încărcături de cocaină exportate din Venezuela”.

Actul de acuzare emis la New York, depus în 2011, relevă că în aprilie 2006, Carvajal a „coordonat transportarea în Mexic a circa 500 kg de cocaină provenind din Venezuela”, cocaină care în final era destinată să fie vândută în SUA.

Ameninţările Caracasului

Carvajal, fost general, fusese numit consul general al Venezuelei la Aruba, dar autorităţile acestei insule din Antile au declarat că nu avea imunitate diplomatică pentru că nu fusese acreditat de Aruba să ocupe acest post. După arestarea sa la cererea SUA, duminică, responsabili din Olanda, care gestionează unele afaceri pentru fosta sa colonie, au decis eliberarea lui Carvajal. Un responsabil al guvernului de la Washington a precizat că Venezuela a ameninţat că va întrerupe circulaţia aeriană spre Aruba – insula primeşte o mare parte a turiştilor săi din Venezuela – şi a ameninţat că se retrage din operaţiunile la o rafinărie de petrol dintr-o altă fostă colonie olandeză. În weekend, funcţionarii din Aruba au privit cu teamă apropierea navelor Marinei venezuelene.

Cele mai citite

România trece la ora de vară. În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare

România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă