14.4 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialMarş de comemorare a 95 de ani de la semnarea Tratatului Trianon,...

Marş de comemorare a 95 de ani de la semnarea Tratatului Trianon, în Budapesta

Grupul naţionalist ungar Mişcarea 64 de Comitate (HVIM) a organizat, duminică seară, la Budapesta, un marş de comemorare a 95 de ani de la semnarea Tratatului Trianon, informează Mediafax.

Marşul a început în Piaţa Eroilor din Budapesta, participanţii având steaguri în culorile roşu-alb, specifice mişcării de extremă-dreapta din Ungaria, conform MTI.

Citește și: FOTO. 95 de ani de la unirea Transilvaniei cu România: Ce s-a întâmplat la Trianon pe 4 iunie 1920

De asemenea, unii manifestanţi aveau un steag al “Ţinutului Secuiesc, scandând “Jos Trianon!”.

“Tratatul Trianon este cea mai mare eroare din istoria Ungariei”, a declarat la începutul marşului Elod Novak, parlamentar şi vicepreşedinte al partidului radical Jobbik.

“Au existat oportunităţi de revizuire a Tratatului Trianon în ultimii 25 de ani, spre exemplu înainte de aderarea României la UE, dar au fost pierdute. Naţiunea ungară a fost trădată de partidele politice din secolul XX”, a adăugat Novak.

Manifestanţii s-au oprit în faţa Ambasadei Serbiei, iar apoi în faţa reprezentanţei diplomatice a României. Aici au scandat: “Ţinutul Secuiesc nu este România!”.

Tratatul Trianon ar putea fi totuşi revizuit în următoarele decenii, speră Gyula Zagyva, copreşedinte al HVIM: “Situaţia geopolitică a început să se îndrepte încet în această direcţie”.

Citește și: Vicepremierul maghiar se pronunţă asupra răspunsului adecvat privind Tratatul de la Trianon

Tratatul de la Trianon, semnat în iunie 1920, a stabilit actualele frontiere ale Ungariei cu ţările vecine. În virtutea documentului, Ungaria a pierdut părţi importante ale teritoriului pe care îl avea în acea perioadă.

Cele mai citite

ICR Paris susține prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes,unul dintre cele...

Eurovision prezintă o dezbatere între candidații la președinția CE. Țările din est nu au candidat, Iohannis nu este menționat

Eurovision va transmite o dezbatere între "candidații principali la președinția Comisiei Europene", aceștia fiind Walter Baier, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen (președinta în...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă