14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPutin ezită: război deschis sau gherilă teleghidată?

Putin ezită: război deschis sau gherilă teleghidată?

Armata ucraineană continuă ofensiva pentru preluarea controlului în estul ţării. Kievul a trimis forţe speciale la Odesa şi acuză Moscova de complot pentru dezmembrarea Ucrainei. Occidentul avertizează Rusia cu noi sancţiuni. „Spetznatz“, forţele speciale ale GRU (serviciile secrete militare ruse), lucrează în teren pentru aplicarea strategiei lui Putin de destabilizare a estului pentru împiedicarea alegerilor prezidenţiale.

Situaţia s-a complicat şi mai mult luni în Ucraina, a doua zi după tulburările violente din estul ţării şi din Odesa, unde pro-ruşii au luat cu asalt sediul poliţiei şi au eliberat 67 de camarazi, iar mii de naţionalişti ucraineni s-au reunit pe străzile oraşului. Kievul a trimis o nouă unitate a forţelor speciale în oraşul-port Odesa, după eşecul „scandalos“ al poliţiei de a lupta împotriva separatiştilor pro-ruşi în weekend, când au murit zeci de persoane. Violenţele din Odesa – port din sud-vestul ţării cu o largă diversitate etnică – sunt considerate cele mai sângeroase de când a fugit în Rusia preşedintele Ianukovici, omul Kremlinului, iar pierderea controlului asupra acestui oraş-port la Marea Neagră ar fi o grea lovitură economică şi politică pentru Kiev, care acuză Moscova de complot pentru dezmembrarea ţării.

Luptele au continuat luni la Slaviansk, unde trupele ucrainene încearcă să pună capăt rebeliunii pro-ruse. Violenţele din estul Ucrainei se intensifică o dată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de pe 25 mai, pe care Putin doreşte să le evite cu orice preţ, Kremlinul considerându-le „absurde“ în haosul actual. Prezidenţialele din 25 mai, decise de Parlamentul ucrainean, ar confirma legitimitatea puterii de la Kiev şi ar permite un dialog între o putere legitimă şi rebeliunea din est.

Siria – da, Ucraina – ba!

Franţa a criticat luni poziţia „contradictorie“ a Rusiei, care nu vrea alegeri în Ucraina, dar cere sirienilor să voteze pentru preşedintele Bashar al-Assad. Intensificarea violenţelor separatiste din estul Ucrainei complică organizarea scrutinului prezidenţial în ţară, iar occidentalii acuză ruşii că întreţin aceste tulburări. „Dacă alegerile din 25 mai nu vor avea loc – acestea fiind o ieşire normală din criză –, vom trece la stadiul al treilea al sancţiunilor“, a avertizat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius. Preşedintele american şi cancelarul german au ameninţat, vineri, Rusia cu noi sancţiuni în cazul degradării situaţiei din Ucraina.

Experţii ruşi subliniază că Putin oscilează între intervenţia directă şi indirectă în Ucraina, având în vedere că, aşa cum declara liderul de la Kremlin, Rusia „nu îşi abandonează cetăţenii“. Dar preşedintele rus nu a luat încă o decizie şi „reflectează“, „mizele fiind enorme“, după cum notează, în ziarul Novaia Gazeta, Pavel Felgenhauer, expert în apărare, potrivit căruia Kremlinul are în vedere un vast plan de anexare, „Novorussia“ (Noua Rusie), termen folosit în epoca ţaristă, care desemnează centura sudului Ucrainei, din Dombas în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova. „În sud se află tot ce interesează Moscova: Odesa, dar şi Nikolaev şi Zaporoje, unde sunt instalate multe dintre echipamentele noastre militare“.

„Trebuie să ne aşteptăm la o destabilizare continuă în regiunile din est şi din sud, care ar permite Rusiei să decreteze prezidenţialele din 25 mai ilegitime şi mai ales să arate Occidentului că orice incursiune în spaţiul post-sovietic este sortită eşecului şi haosului.“ Pentru asta sunt suficienţi „oamenii în verde“, bine antrenaţi. Implicarea forţelor speciale ruse în estul Ucrainei este dovedită. Felgenhauer arată că „totul s-a clarificat o dată cu operaţiunea lansată de armata ucraineană în Slaviansk“. Elicopterele armatei au fost doborâte cu lansatoare de rachete care nu pot fi acţionate decât de personal special antrenat. „Pentru mine este dovada definitivă că nucleul dur al combatanţilor din Slaviansk este compus din «Spetznatz», forţele speciale ale GRU (serviciile secrete militare ruse), probabil ofiţeri în retragere, comandați direct de Kremlin.“ Iar eliberarea subită a observatorilor OSCE se înscrie în acest context. Vladimir Lukin, mediatorul rus trimis vineri la Slaviansk, „nu a negociat nimic“. „A fost suficient un telefon primit de la Moscova.“

Putin ezită. Fie va acţiona acum, fie va aştepta până la finele verii, timp necesar pentru formarea de noi soldaţi. Dar, oricare va fi decizia lui Putin, Ucraina, sub actuala sa formă, pare condamnată – concluzionează analiştii ruşi.

Cele mai citite

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă