10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialZeci de mii manifestanţi în Istanbul pentru drepturile homosexualilor şi împotriva lui...

Zeci de mii manifestanţi în Istanbul pentru drepturile homosexualilor şi împotriva lui Erdogan

Câteva zeci de mii de persoane au participat duminică, la Istanbul, la un Gay Pride cu accente politice, după un an de la mişcarea de revoltă faţă de premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, informeză Mediafax.

Reuniţi la apelul asociaţiilor de apărare a drepturilor lesbienelor, gay-lor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), manifestanţii s-au întâlnit pe bulevardul Istiklal, o arteră pietonală importantă din megalopolisul turcesc, şi au defilat timp de două ore cu steaguri curcubeu, sub supravegherea atentă a numeroşi poliţişti. O parte a mulţimii a venit, ca şi la ediţiile anterioare, în primul rând să-şi afirme dreptul la diferenţă.

Spre deosebire de situaţia din numeroase state musulmane, homosexualitatea nu este reprimată penal în Turcia, dar homofobia este larg răspândită şi este însoţită adesea de violenţe.

În 2010 ministrul Familiei şi pentru Femei Aliye Selma Kavaf, membră a partidului lui Erdogan, a catalogat homosexualitatea drept o "boală" care este necesar să fie "tratată", suscitând un val de proteste din partea activiştilor homosexuali. Dincolo de problema minorităţilor sexuale, numeroşi manifestanţi au defilat împotriva lui Erdogan, aflat la putere din 2003.

Erdogan urmează să-şi anunţe marţi candidatura în alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 august, în care are şanse importante să obţină o victorie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă