16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial15 deținuți de la Guantanamo vor fi transferați

15 deținuți de la Guantanamo vor fi transferați

15 deținuți de la închisoarea din Guantanamo vor fi transferați în Emiratele Arabe Unite, anunțat oficialitățile americane. Acesta este cel mai mare lot transferat de la baza americană din Cuba, în timpul președinției lui Barack Obama, informează Reuters, citat de Agerpres.

După transferul a 12 prizonieri yemeniți și trei afgani, la Guantanamo au rămas 61 de deținuți. Cei mai mulți sunt închiși la baza navală americană fără a fi acuzați sau judecați, de mai bine de 10 ani.

Planul președintelui Obama de a închide închisoarea pentru suspecți de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislația americană. Șeful Casei Albe nu a exclus însă un ordin executiv în acest scop.

„Cred că am ajuns în punctul extrem de periculos în care există o posibilitate semnificativă de a rămâne deschisă ca o închisoare permanentă off-shore, pentru deținerea persoanelor, practic până mor”, a declarat o directoare pentru securitate și drepturile omului în SUA al Amnesty International, Naureen Shah.

Câtă vreme este utilizată închisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internaționale ale omului, a afirmat Shah. Guantanamo „slăbește argumentele guvernului SUA împotriva torturii și detenției pe termen nelimitat”, a adăugat ea.

Unul dintre cei transferați, un afgan identificat ca Obaidullah, a fost închis la Guantanamo timp de 13 ani, sub acuzația de a fi ascuns și depozitat mine care urmau să fie utilizate împotriva militarilor americani din Afghanistan.

„Continuarea operării centrului de detenție ne slăbește securitatea națională prin consumul de resurse, dăunând relațiilor noastre cu aliați și parteneri cheie și stimulând extremiștii violenți”, a spus Lee Wolosky, trimis special al Departamentului de Stat pentru închiderea centrului de detenție de la Guantanamo. „Sprijinul prietenilor și aliaților noștri — cum sunt Emiratele Arabe Unite — este vital pentru atingerea acestui obiectiv comun”, a adăugat el.

Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, că Emiratele Arabe Unite au restabilit reședința a cinci deținuți transferați în noiembrie 2015.

 

Cele mai citite

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă