10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial20 de persoane, omorâte într-un dublu atentat lângă Damasc

20 de persoane, omorâte într-un dublu atentat lângă Damasc

Cel puțin 20 de persoane au murit, sâmbătă,în urma unui dublu atentat, comis sâmbătă lângă mausoleul şiit Sayeda Zeinab, la 10 kilometri de Damasc. Atacurile au fost revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), potrivit unui nou bilanţ al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO),citat de Agerpres

Bilanţul celor două atentate “se ridică la 20 de morţi, între care 13 civili, şi peste 30 de răniţi”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei. 

Un atacator sinucigaş, potrivit acestuia, s-a aruncat în aer la intrarea în sanctuar, atacul vizând “un baraj al miliţiilor proregim”. 

Agenţia oficială de presă Sana a difuzat un bilanţ de cel puţin 12 morţi şi 55 de răniţi, precizând că un atentator sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibili aflată asupra sa la intrarea în sanctuar, iar un altul a detonat o maşină capcană pe o stradă în aceeaşi zona de la periferia Damascului. 

Atacurile au fost revendicate ulterior de către gruparea jihadistă Statul Islamic, care susţine că, de fapt, au fost trei atentate. “Trei operaţiuni de martiriu – două folosind o centură explozivă şi a treia cu maşină capcană – au fost comise de combatanţi ai SI la Sayeda Zeinab”, afirmă agenţia de ştiri Aamaq, având legătură cu această grupare ultraradicală sunnită. 

Mausoleul din moscheea Sayeda Zeinab, venerat de musulmanii şiiţi, întrucât se consideră că aici este mormântul unuia dintre nepoţii profetului Mahomed, este protejat de miliţii şiite, în special libaneze şi irakiene, precum şi de soldaţi ai armatei siriene. 

Puncte de control apără această zonă extrem de securizată de la periferia Damascului, mausoleul fiind ţinta mai multor atacuri ale grupărilor jihadiste sunnite, între care SI, care îi consideră pe şiiţi drept eretici. 

Cel mai recent atac de la Sayeda Zeinab, din 25 aprilie, revendicat tot de Statul Islamic, s-a soldat cu cel puţin opt morţi şi 20 de răniţi, fiind comis cu o maşină capcană.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă