12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial28 de primari din sud-estul Turciei au fost demiși

28 de primari din sud-estul Turciei au fost demiși

28 de primari din mai multe comune din sud-estul Turciei au fost revocați, duminică, din funcție, fiind suspectați că ar avea legături cu separatiștii sau cu autorii lovituri de stat eșuate din 15 iulie, informează Le Figaro, citat de Mediafax.

 Dintre acestea, 24 de localități erau administrate de către Partidul Democratic al Poporului (HDP), o formaţiune prokurdă.

„Această reorganizare ilegală, care dispreţuieşte voinţa alegătorilor şi face ca autoriăţile locale alese şi instituţiile să fie inutile, nu are nicio bază pentru noi. Această decizie ilegală şi arbitrară va conduce la o intensificare a problemelor actuale în oraşele kurde iar chestiunea kurdă va deveni irezolvabilă”, a precizat HDP, care neagă că ar avea vreo legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă