17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecial45 de morți, în urma inundațiilor din Balcani

45 de morți, în urma inundațiilor din Balcani

Bilanul inundaţiilor din Balcani a ajuns la 45 de morţi, însă autoritățile se tem că apele râului Sava va ameninţa noi localităţi din Serbia şi Bosnia, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Între timp, echipele de salvare au mai descoperit o victimă la Samac, unde alte două persoane sunt date dispărute, a anunţat Savo Minic, primarul localităţii din nordul Bosniei.

Oraşul, de unde au fost evacuaţi aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se află în continuare sub ape, situaţie înregistrată în zeci de localităţi din nord-estul Bosniei.

Râul Sava a inundat mai multe sate din această regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate.

Sinistraţii au relatat că nivelul apelor a ajuns la trei metri. În oraşul Bijeljina, a fost cerut ajutorul voluntarilor pentru a întări digurile cu saci de nisip.

Între timp, nivelul apelor a început să scadă la Maglaj şi Doboj, care au fost inundate în totalitate.

În Serbia, digurile ridicate de mii de voluntari în noaptea de duminică spre luni, de-a lungul râului Sava, la Sabaci, Sremska Mitroviţa şi în jurul centralei termice Nikola Tesla au rezistat, a anunţat postul de televiziune naţional RTS.

Situată în apropiere de Obrenovaci, unul dintre cele mai afectate oraşe din Serbia în urma inundaţiilor, centrala termică acoperă 50 la sută din consumul naţional de electricitate.

Ministrul sârb al Energiei, Aleksandar Antici, a apreciat că protejarea centralei este "crucială" pentru stabilitatea sistemului energetic al ţării.

Peste 25.000 de persoane au fost evecuate din numeroase localităţi din Serbia, în urma inundaţiilor.

Sinistraţii au fost găzduiţi în centre speciale, inclusiv la Belgrad, unde primesc ajutor din partea voluntarilor din Crucea Roşie.

Între timp, ajutorul internaţional continuă să sosească în Serbia şi Bosnia.

Un avion al Naţiunilor Unite a aterizat luni dimineaţă la Belgrad, iar o echipă de salvatori francezi a ajuns în noaptea de duminică spre luni în capitala Serbiei.

Cele mai citite

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...

Percheziții ale Parchetului European în Capitală, pentru fraude cu echipamente medicale în timpul pandemiei

Parchetul European anunţă că a efectuat, astăzi, cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care...
Ultima oră
Pe aceeași temă