13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecial50 de avioane de luptă ultramoderne F-35 sunt blocate la sol, în...

50 de avioane de luptă ultramoderne F-35 sunt blocate la sol, în Statele Unite, în urma unor probleme tehnice

Circa 50 de avioane de luptă F-35A, invizibile pe radar, de la baza aeriană americană Luke, din Arizona, sunt blocate la sol, începând de vineri din cauza unei probleme privind oxigenul piloților, transmite AFP citată de Agerpres.

De cinci ori, recent, piloții din respectiva bază, care se antrenau pe F-35, au avut simptome de hipoxie (lipsă de oxigen) în plin zbor, a explicat US Air Force, citată de agenția menționată.

De fiecare dată, sistemul de oxigenare de urgență a fost declanșat, permițând pilotului să readucă aparatul la bază.

Doar baza Luke este afectată de această suspendare a zborurilor, celelalte F-35 ale US Air Force continuând să zboare normal în alte baze aeriene.

Conceperea acestui aparat invizibil extrem de tehnologizat, amintește AFP, a fost marcată de întârzieri de calendar și de depășiri de costuri.

Avionul începe să fie utilizat în cadrul US Air Force, care dispune în prezent de o sută de aparate în total.

Situația de la baza Luke nu va avea "niciun impact" asupra foarte așteptatei demonstrații de zbor a F-35 prevăzute pentru săptămâna viitoare la salonul aeronautic Paris — Le Bourget, a afirmat luni pentru AFP căpitanul Mark Graff, un purtător de cuvânt al US Air Force.

Avioanele F-35 care vor putea fi văzute acolo țin de baza aeriană Hill, din Utah, care nu este afectată de restricția zborurilor, a precizat acesta.

Avionul, fabricat de Lockheed Martin, este în colimatorul lui Donald Trump, care îl găsește prea costisitor și care a lăsat să planeze amenințarea de a reduce comenzile preconizate, în favoarea F/A-18 Super Hornet al Boeing.

Baza aeriană Luke este cel mai mare centru de formare a piloților de F-35A (versiune aterizare și decolare clasice). Aici se antrenează piloții americani, dar și piloți din alte țări participante la programul F-35.

F-35 este programul de înarmare cel mai scump din istoria militară, cu un cost estimat de 400 miliarde de dolari pentru Pentagon.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă