13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialConflictul din Nagorno-Karabah a făcut 80 de victime într-o săptămână

Conflictul din Nagorno-Karabah a făcut 80 de victime într-o săptămână

Cel puțin 80 de militari au murit într-o săptămână de la izbucnirea vizolențelor dintre armeni și azeri, în autoproclamata republică Nagorno-Karabah, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Armenia a pierdut 44 de soldaţi în cele şase zile de lupte, a indicat Ministerul Apărării de la Erevan, în timp ce forţele Nagorno-Karabah au înregistrat 36 de morţi şi 122 de răniţi. 

Azerbaidjanul a raportat până în prezent moartea a 31 de soldaţi şi a şase civili în urma confruntărilor, care au reizbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, fiind cele mai intense de la sfârşitul războiului sângeros (1992-1994) pentru controlul enclavei azere locuită de o majoritate armeană. 

Citește și: Rusia și Turcia se confruntă în Nagorno-Karabah

În pofida armistiţiului declarat marţea trecută, după trei zile de lupte grele, cele două părţi s-au acuzat, din nou, vineri, de încălcarea regimului de încetare a focului. 

Doi soldaţi ai miliţiei din Nagorno-Karabah au fost ucişi, vineri dimineaţă, de tiruri lansate de partea azeră, au denunţat autorităţile separatiste, care a acuzat Baku că peste 2.000 de ori a deschis focul asupra poziţiilor acestora în ultimele ore. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat, în schimb, Armenia de 25 de atacuri asupra unor zone rezidenţiale. 

Citește și: Armistiţiu capcană în enclava Nagorno-Karabah

Vineri, premierul rus Dmitri Medvedev a sosit la Baku, pentru a se întâlni cu preşedintele azer Ilham Aliiev. Medvedev a purtat consultări, joi, cu liderul armean Serge Sargsian, într-un efort de a aplana tensiunile şi de a evita cu orice preţ un nou conflict în Nagorno-Karabah. 

Preşedintele azer Ilham Aliev a spus clar deja că Baku consideră inacceptabilă menţinerea actualului statu quo, în virtutea căruia trupele armene controlează împreună cu cele din Nagorno-Karabah o fâşie de securitate care reprezintă 20% din teritoriu.

Citește și: UPDATE. Ciocniri violente între Azerbaidjan şi Armenia, în Nagorno-Karabah. Reacția lui Putin

 

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă