14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev, a fost demis de Putin după...

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev, a fost demis de Putin după ce a fost plasat în arest la domiciliu. El este acuzat de luare de mită în valoare de două milioane de dolari

UPDATE 05:35. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis, marţi seara, pe ministrul economiei, Alexei Ulyukayev. Şeful statului şi-a pierdut încrederea în acest demnitar, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de Reuters.

UPDATE 23.35: Fostul ministru rus al Economiei Aleksei Uliukaiev a fost plasat în arest la domiciliu, a anunţat judecătorul Artur Karpov, marți seara, potrivit AFP, citat de News.ro.

După ce Alexei Uliukaev a fost plasat în arest la domiciliu, președintele rus Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al Economiei. Conform unui comunicat al Kremlinului, Putin l-a demis pe Uliukaev pentru că „și-a pierdut încrederea în el.”

14.30: Ministrul rus, Alexei Uliukaev, a fost pus sub acuzare pentru luare de mită. Uliukaiev a fost reţinut n cursul nopţii pentru că ar fi primit o mită de două milioane de dolari.

UPDATE 10:50. Instanţa va decide, marţi, ce măsură preventivă va fi luată împotriva ministrului dezvoltării economice Aleksei Uliukaev, reţinut sub acuzaţia de corupţie, a precizat o sursă judiciară rusă, citată de agenţia Interfax.

UPDATE 10:00: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de la început cu privire la investigația asupra ministrului rus al economiei Alexei Uliukaev, arestat sub acuzația de a fi primit mită… Citeşte mai departe!


Ministrul rus al economiei, Alexei Uliukaev, a fost arestat sub acuzația de a fi primit peste două milioane de dolari mită, a anunțat marți Comitetul de Investigații de la Moscova. “Uliukaev a fost arestat azi-noapte, imediat după un interogatoriu”, a informat Comitetul, citat de TASS.

Potrivit anchetatorilor, ministrul ar fi primit mită pentru o evaluare “pozitivă” care a permis companiei petroliere cu capital majoritar de stat Rosneft să achiziționeze cu aproximativ cinci miliarde de dolari, în octombrie, 50% din acțiunile Bashneft din Republica Bașkiria, parte a Federației Ruse, a precizat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigaţii, Svetlana Petrenko pentru agenţia TASS.

Ea a mai declarat că ministrul arestat a negat acuzaţiile.

O sursă din poliţie a declarat pentru agenţia Ria Novosti că arestarea a fost posibilă în cadrul unei „operaţiuni sub acoperire”, desfăşurate după ce anchetatorii au obţinut „dovezi solide, ascultând conversaţiile oficialului şi pe cele ale asociaţilor săi”, scrie Le Monde.

Alexei Uliukaev, care deţine portofoliul economiei încă din 2013, riscă să primească între 8 şi 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Directorul adjunct al Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Chvetsov, s-a declarat total uimit de această arestare, afirmând că „ministrul economiei era ultima persoană care ar fi putut fi bănuită de aşa ceva”. El susţine că deocamdată nimic nu este clar „iar ce scrie în presă pare absurd”.

Un purtător de cuvânt al companiei Rosneft a declarat agenţiei TASS că grupul nu comentează acţiunile Comitetului pentru Investigaţii. El a subliniat, însă, că achiziţia acţiunilor s-a derulat „în conformitate cu legea rusă, pe baza celei mai bune oferte comerciale făcute băncii însărcinate cu această tranzacţie”.

Amintim că statul rus a vândut, la 12 octombrie, grupului Rosneft, pentru 5,2 miliarde de dolari, al şaselea producător de petrol din ţară, Bachneft, aflat în regiunea Bachkortostan, din sudul Rusiei.

Ministrul economiei a anunţat atunci într-un comunicat că vânzarea pachetului de 50,07% din acţiunile Bachneft către Rosneft a fost finalizată şi că fondurile obţinute vor fi vărsate în bugetul statului. Era vorba despre cea mai mare privatizare realizată anul acesta de Moscova.

Comitetul pentru Investigații este subordonat direct președintelui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției TASS, că acuzațiile la adresa lui Uliukaev sunt grave și “numai o instanță va putea decide”.

 

 

 

Cele mai citite

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă