13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialA fost UCIS liderul celei mai puternice grupări de rebeli din Siria

A fost UCIS liderul celei mai puternice grupări de rebeli din Siria

Liderul celei mai puternice grupări insurgente din Siria a fost ucis vineri într-un raid aerian care a vizat cartierul general al organizaţiei de la periferia Damascului, informează Mediafax.

Uciderea liderului grupării Jaysh al-Islam, Zahran Alloush, în vârstă de 44 de ani, reprezintă o lovitură pentru rebelii din zona rurală de periferie a capitalei siriene cunoscute sub numele de al Ghouta, denunţă insurgenţii.

Potrivit unor experţi în domeniul apărării, confuzia din rândul forţelor rebele poate consolida controlul forţelor loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad asupra întregii zone.

Mai mulţi lideri insurgenţi au fost ucişi după ce Rusia şi-a început campania aeriană în Siria, pe 30 septembrie, cu scopul de a-l sprijini pe al-Assad, în pofida faptului că Moscova a insistat că îşi concentrează atacurile asupra grupării Statul Islamic (SI).

Potrivit unor surse rebele, avioane ruseşti au lansat cel puţin zece rachete asupra unui cartier general secret al grupării, cea mai importantă facţiune insurgentă în zonă, care numără 15.000-20.000 de luptători, potrivit unor servicii occidentale de informaţii.

Armata siriană a anunţat că Alloush a fost ucis cu ajutorul unor informaţii de pe teren. Rebelii au dat vina pe avioane ruseşti de spionaj, despre care afirmă că rareori părăsesc zona.

O sursă rebelă a anunţat că gruparea l-a ales pe unul dintre comandanţii ei militari – Abu Hammam al Buwaidani – în funcţia de nou lider.

"Martiriul lui Alloush va reprezenta un punct de cotitură în istoria revoluţiei, iar grupările rebele trebuie să înţeleagă că se confruntă cu un război de exterminare şi dezrădăcinare din partea regimului (preşedintelui rus Vladimir) Putin", a subliniat Labib al Nahhas, un lider de rang înalt în cadrul grupării Ahrar al-Sham.

Jaysh al-Islam administra în mod efectiv regiunea Ghouta de Est din 2013, când gruparea a fost înfiinţată prin fuziunea mai multor brigăzi rebele.

Potrivit insurgenţilor, Alloush a fost ucis în timp ce participa la o reuniune cu alţi lideri insurgenţi, în zona Marj, în al-Ghouta care, în ultimele câteva săptămâni, a fost ţinta unui important asalt al forţelor siriene.

Jaysh al-Islam este una dintre principalele grupări rebele care au participat recent la o reuniune a opoziţiei susţinute de Arabia Saudită la Riyadh şi care face parte din echipa de negociere ce urmează să participe la negocieri, prevăzute la Geneva, cu reprezentanţi ai Guvernului al-Assad.

Înainte să înfiinţeze Jaysh al-Islam, Alloush a fondat Liwa al-Islam (Brigada Islamului), împreună cu tatăl său, Abdallah, un cleric sirian salafist care trăieşte în Arabia Saudită. El a absolvit studii postuniversitare religioase la o universitate saudită.

Alloush – eliberat de către autorităţile siriene la începutul conflictului, în 2011, odată cu numeroşi alţi deţinuţi islamişti – a fost criticat dur pentru reprimarea unor disidenţi în zona asupra căreia deţinea controlul.

Unii activişti l-au acuzat de răpirea mai multor personalităţi disidente.

Alloush se afla într-un conflict ideologic cu Statul Islamic şi Al-Qaida, el fiind adeptul unei aripi mai moderate a islamului. El a luptat împotriva mai multor militanţi islamişti, pe care i-a gonit din teritoriul pe care-l controla. De asemenea, a încarcerat zeci de jihadişti.

Siria acuză de mult timp Arabia Saudită de finanţarea armamentului şi altor furnituri pentru Alloush. Însă, potrivit unor informaţii, Alloush nu a reuşit să obţină sprijinul pe care şi-l dorea pentru gruparea sa în cadrul unor vizite în ţări ostile Guvernului al-Assad precum Turcia sau Arabia Saudită.

Al-Ghouta este asediată de ani de zile şi a fost ţinta unora dintre cele mai intensive raiduri vizând civili în această zonă, una dintre cele mai dens populate înainte de conflict.

Un atac cu gaze chimice în Ghouta, în august 2013 – soldat potrivit Statelor Unite cu aproximativ 1.400 de morţi şi de comiterea căruia occidentalii acuză forţe loiale lui al-Assad – a determinat Occidentul, la vremea respectivă, să ameninţe cu o intervenţie militară în această ţară devastată de război.

Mare parte a capitalei siriene se află în continuare sub controlul ferm al lui al-Assad.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă