21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialA început lupta pentru dovezile atacului terorist

A început lupta pentru dovezile atacului terorist

 

Președintele american, Barack Obama, a acuzat direct Rusia pentru atacul cu rachetă asupra zborului Malaysian Airlines care a ucis 298 de civili, dar toate dovezile de care dispun serviciile de informații americane sunt indirecte. Rușii știu acest lucru și, de aceea, în ultimele zile a început o cursă contra cronometru pentru a pune mâna pe dovezile incriminatoare, cutiile negre și resturile avionului prăbușit.

Duminică seară, secretarul de stat John Kerry a dat interviuri la Fox News și NBC în care a acuzat furibund Rusia pentru faptul că anchetatorilor nu li s-a permis decât un acces limitat la locul prăbușirii avionului Malaysian Airlines și a caracterizat drept „grotesc” modul în care au fost manevrate dovezile și cadavrele victimelor de către „oameni beți, literalmente beți”, care aruncau trupurile neînsuflețite în camioane în manieră aproape profanatoare. Furia lui Kerry, care l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că aceasta este ultima șansă să facă ceea ce trebuie, poate fi pusă în legătură cu încercările americanilor și occidentalilor de a afla cauzele și vinovații pentru atacul cu rachetă și eforturile aproape disperate ale separatiștilor și ale rușilor de a ascunde orice dovezi care să îi incrimineze.

Ieri, presa rusă a luat în derâdere la unison acuzațiile americane și a amintit de câteva ori că americanii nu pot fi crezuți, că doar au mai spus ei și că Saddam Hussein are arme de distrugere în masă și s-a dovedit că nu este adevărat. Kremlinul și aparatul său de propagandă își permit să facă acest joc atâta vreme cât știu că nu există nici o dovadă directă care să îi incrimineze pe separatiști sau forțele rusești. Prima dovadă, lansatorul de rachete rusesc BUK, acuzat de americani și ucraineni că a doborât avionul malaysian, a fost transferat la câteva ore după incident peste graniță, în Rusia.

Goana după cutiile negre

Duminică seară, serviciile secrete ucrainene au dat publicității o nouă înregistrare audio în care un comandant separatist este auzit cum le cere în două rânduri subordonaților săi să pună mâna cu orice preț pe cutiile negre ale avioanelor, la cererea Moscovei. Potrivit Wall Street Journal, deși zona în care s-a prăbușit avionul se află sub controlul cazacilor, încă de vineri, trupele lui Igor Strelkov căutau de zor cutiile negre la locul prăbușirii. Imaginile surprinse de jurnaliști arată la un moment dat un bărbat în uniformă cărând o cutie de culoare portocalie, culoarea așa-numitelor cutii negre.

Potrivit lui John Goglia, profesor la Vaughn College of Aeronautics and Technology, care scrie pentru Forbes pe teme aeronautice, „explozia subită a unui avion lovit de o rachetă ar fi închis instantaneu sistemele electrice ale aparatului. Ca urmare, ambele cutii negre, atât cea care înregistrează datele de zbor, cât și cea care înregistrează vocile echipajului din cockpit, ar fi încetat imediat să înregistreze. Înregistratorul de voce ar putea conține sunetul făcut de rachetă și explozia propriu-zisă. Înregistratorul de date ar putea să arate un zbor de rutină până la explozie. Înregistratorul de date de zbor înregistrează ceea ce se întâmplă cu sistemele aparatului, cum ar fi performanța motoarelor, altitudinea sau viteza”. Or, în cazul în care cutiile negre nu ar fi înregistrat nereguli de funcționare sau au înregistrat sunetul provenit de la rachetă și explozia, acestea ar fi dovezi directe că aparatul a fost doborât și ar confirma gestul criminal. Alexander Borodai, pretinsul prim-ministru al Republicii Populare Donețk, a declarat că se află în posesia a „două dispozitive care ar putea fi cutiile negre”, care s-ar afla depozitate la Donețk, dar că nu poate confirma pentru că ei, rebelii, nu sunt experți. Ei poate nu sunt experți, dar alții sunt, pentru că mai mulți experți au afirmat că înregistrările cutiilor negre pot fi falsificate și acesta este motivul pentru care Moscova și le-a dorit atât de mult. Borodai s-a arătat dispus să predea cutiile negre experților internaționali, iar duminică seară a sosit la Kiev o echipă a Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO), care a început negocierile cu autoritățile ucrainene și cu alte organisme internaționale pentru a deveni liderii investigației. Acest lucru ar conveni de minune lui Putin, care într-o înregistrare postată pe site-ul Kremlinului, a susținut că „este esențial ca o echipă robustă de experți să lucreze la locul prăbușirii sub autoritatea ICAO, comisia internațională relevantă”. ICAO este relevantă pentru multe lucruri, dar are marele avantaj că nu împarte responsabilități și nu indică vinovați. De aceea negocierile de duminică s-au încheiat fără nici un rezultat.

A doua sursă care poate dovedi cu ușurință mâna criminală sau actul terorist o reprezintă rămășițele avionului. Wall Street Journal îl citează pe Bill Waldock, expert în structuri la Embry-Riddle Aeronautical University, potrivit căruia imaginile cu rămășițele avionului indică faptul că partea din coada avionului, inclusiv stabilizatorul orizontal, s-au separat de fuzelaj în timp ce Boeing-ul 777 se afla în continuare în aer. Restul avionului, inclusiv aripile, trenul de aterizare, părți importante ale ambelor motoare și secțiunea centrală a fuzelajului au sfârșit aproape unele de altele. „Orice s-a întâmplat, ceva a smuls mai întâi coada, în vreme ce restul avionului a rămas mai mult sau mai puțin intact până când a lovit pământul”, a susținut Waldock. Anchetatori americani, experți în accidente aviatice au declarat de asemenea că resturile avionului pot oferi indicii cu privire la tipul de rachetă și chiar a direcției din care a venit aceasta. Astfel o rachetă SA-11 trasă de sistemul BUK ar fi explodat înainte de impact, iar șrapnelul ar fi retezat fuzelajul distrugând sistemele esențiale.

Americanii știu toate aceste lucruri, dar se pare că le știu și rușii și, de aceea, de joi, oricine care trece prin împrejurimi circulă la locul prăbușirii avionului cum poftește, iar separatiștii au permis chiar și jurnaliștilor străini să circule cum poftesc printre rămășițele avionului, să caute prin bagaje și să pună mâna pe ce vor. Reprezentanții Malaysian Airlines și-au exprimat temerea că locul prăbușirii a fost compromis pentru o anchetă relevantă, dar puțin le pasă rușilor de soarta Malaysian Airlines. Le pasă să distrugă dovezile și de aceea John Kerry era furios că separatiștii încarcă piese din avion în camioane și pleacă cu ele, iar premierul australian Tony Abbot a declarat: „Criminalii sunt stăpâni pe locul crimei”.

Jocul macabru: cadavrele victimelor, ținute ostatice

Autoritățile ucrainene susțin că au identificat 271 de cadavre și îi acuză pe rebeli că nu vor să le trimită la Harkov pentru a fi repatriate, în vreme ce rebelii susțin că vor să transfere cele 247 de cadavre pe care le dețin reprezentanților internaționali și acuză guvernul ucrainean că i-a speriat pe aceștia din urmă astfel încât să împiedice transferul.

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a dezmințit însă aceste acuzații și a declarat că guvernul său este dispus să cedeze Olandei – țară care conduce echipa de criminaliști din care fac parte inclusiv anchetatori ai FBI – întreaga autoritate în ceea ce privește ancheta.

Între timp, cadavrele erau ținute în cinci vagoane frigorifice în gara din Torez în așteptarea unei decizii. Ieri, scrie New York Times, au apărut la fața locului și primii anchetatori olandezi, care au constatat că macabra încărcătură a celor cinci vagoane este ținută în condiții adecvate deși reporterul descrie mirosul insuportabil pe care îl emană acestea.

Olandezii au susținut că au obținut promisiunea rebelilor că vor permite ca în cursul serii vagoanele să fie trimise la Harkov, dar atât New York Times, cât și Daily Telegraph au scris că există temerea că rebelii încearcă să țină corpurile neînsuflețite ostatice pentru a le folosi drept monedă de schimb în negocierile cu ucrainenii.

Acest lucru este cu atât mai probabil cu cât, ieri, armata ucraineană a declanșat un asalt din trei direcții asupra Donețkului. Forțele guvernamentale au atacat gara din Donețk cu tiruri de artilerie, iar reporterii aflați la fața locului au observat mai multe tancuri aparținând ambelor părți în apropierea orașului. Președintele Petro Poroșenko a ordonat trupelor sale să nu poarte lupte într-un perimetru de 40 de kilometri în jurul locului prăbușirii avionului, ceea ce ar putea transforma locul care poate dovedi caracterul criminal al separatiștilor ruși din estul Ucrainei într-un sanctuar pentru aceștia.

Sancțiunile depind de olandezi

După un răspuns mai degrabă timid, liderii europeni au început ieri să ridice tonul la adresa Moscovei și a lui Vladimir Putin, pe fondul indignării produse în Europa de modul profanator în care separatiștii s-au comportat cu rămășițele victimelor. Putin s-a dovedit însă impasibil și în mesajul său nu a răspuns nici cererilor repetate de a permite accesul neîngrădit al echipelor internaționale la locul prăbușirii, nici solicitărilor tot mai imperative de a pune capăt susținerii și înarmării rebelilor ruși din Ucraina. Tot ceea ce a spus a fost că se angajează să treacă „de la etapa confruntării armate la etapa încheierii negociate la masa tratativelor a conflictului”, de parcă războiul din Ucraina se desfășoară în etape stabilite la Moscova. În schimb, a avertizat vag că „tragedia nu trebuie folosită în scopuri politice”.

Aceasta ar putea fi o aluzie la reuniunea de astăzi a miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, care vor lua în discuție înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și a cercului lui Putin. Surse diplomatice au declarat pentru
Reuters că vor exista voci puternice în favoarea sancțiunilor, în special din Marea Britanie, dar că totul depinde de decizia premierului olandez Mark Rutte, care are mandatul moral, în calitate de lider al țării care a avut cel mai mult de suferit (193 de olandezi
și-au pierdut viața în atacul asupra MH17), să ceară și să obțină extinderea sancțiunilor.

Putin, neclintit

 

Cu toate acestea, analiștii politici susțin că Putin nu îi va abandona nici pe rebeli, nici estul Ucrainei, indiferent de sancțiuni și de amenințări. Wall Street Journal a realizat un reportaj pe străzile Moscovei, în care rușii se declară convinși că Ucraina este vinovată pentru prăbușirea avionului Malaysian Airlines și pentru ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. După anexarea Crimeii, Putin este extrem de popular, suit pe un val de naționalism rusesc, xenofobie și antiamericanism, care fac improbabil ca politica Kremlinului să fie contestată din interior chiar și în condițiile izolării internaționale a Rusiei. Acest naționalism agresiv este hrănit de propaganda iresponsabilă a televiziunilor aservite Kremlinului. Wall Street Journal amintește de exemplu un „reportaj” difuzat de postul în limba engleză Russia Today care „demonstra” că Statele Unite au organizat în secret și au profitat de pe urma genocidului din Rwanda. Televiziunea de stat rusă a difuzat un alt „reportaj” din Slaviansk în care „o localnică” povestea că militarii ucraineni au crucificat un copil de trei ani în fața mamei sale, după care au târât-o pe aceasta prin mijlocul orașului în spatele tancului, sub ochii îngroziți ai populației. Nimeni niciodată nu a confirmat această „relatare” dar, în pofida protestelor ucrainene, postul de televiziune a refuzat să retracteze.

Este exact același gen de propagandă naționalistă care a înveninat Balcanii la începutul anilor ’90 și care a dus la baia de sânge din fosta Iugoslavie. Dacă rușii vor continua în acest fel, tragedia MH17 ar putea să nu reprezinte sfârșitul războiului din Ucraina și al atrocităților, ci începutul lor.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă