9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDirectorul Washington Post din timpul scandalului Watergate, Ben Bradlee, a murit

Directorul Washington Post din timpul scandalului Watergate, Ben Bradlee, a murit

Ben Bradlee, fostul director editorial al ziarului Washington Post timp de 26 de ani, şi cel care a coordonat dezvăluirile ziariştilor Bob Woodward şi Carl Bernstein care au la demisia preşedintelui Richard Nixon în 1974, a murit marţi la vârsta de 93 de ani, scrie cotidianul englez The Guardian, preluat de Mediafax.

Cei doi reporteri care au realizat ancheta în scandalul Watergate, au dat publicităţii o declaraţie comună, omagiind căutarea neobosită pentru adevăr şi "necesitatea acestui demers" al lui Bradlee. "Ben a fost un prieten adevărat şi un lider genial în jurnalism. A avut curajul unei armate. Ben a avut capacitatea de a înţelege intuitiv istoria profesiei noastre, impactul formator pe care aceasta l-a avut asupra lui şi asupra noastră, a tuturor. Dar a fost în mod clar neîngrădit de asta. A fost un om original care şi-a creat singur drumul. L-am iubit mult şi nu va fi niciodată uitat sau înlocuit în vieţile noastre", au spus cei doi reporteri ai Washington Post.

Martin Baron, actualul director editorial al ziarului american, a subliniat influenţa incredibilă şi marcantă pe care a Bradlee a avut-o asupra istoriei şi profesiei de jurnalist.

În 1971, jurnalistul a urmat exemplul ziarului New York Times şi a publicat documente ale Pentagonului, o istorie secretă a războiului din Vietnam şi informaţii legate de implicarea ruşinoasă a Statelor Unite în diverse evenimente. Casa Albă a încercat să blocheze publicarea informaţiilor, dar Curtea Supremă a Statelor Unite a decis contrariul.

Ben Bradlee a scris două cărţi despre preşedintele american John F. Kennedy, cu care a fost prieten, precum şi o autobiografie, "A good life", publicată în 1995.

În 2013, Bradlee a primit distincţia Medal of Freedom  din partea lui Barack Obama, care a spus, atunci, că "pasiunea acestuia pentru acurateţe şi descoperirea adevărului continuă să fie standardul în jurnalism".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă