9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialA murit una dintre figurele legendare ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA), ...

A murit una dintre figurele legendare ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA), Martin Martin McGuinness. Acesta a fost numărul doi în temuta organizație

Fost șef de cadre al IRA și șef al operațiunilor militare din Irlanda de Nord, Martin McGuinness a fost cel care a dus la bun sfârșit procesul de pace din Ulster. A fost și prim-ministru adjunct în Irlanda de Nord timp de aproape un deceniu din partea Sinn Fein – aripa politică a IRA.

În 2011, a candidat la președinția Republicii Irlanda şi s-a retras din politică la începutul acestui an, după ce a fost diagnosticat cu o boală cardiacă rară în decembrie 2016. McGuinness (66 de ani) a murit în marţi, la Spitalul Altnagelvin din Derry, familia sa fiindu-i alături.

Martin McGuinness a apărut ca unul dintre marii jucător în procesul de pace din Irlanda de Nord și a devenit chipul cel mai ușor de recunoscut din Sinn Fein, după Gerry Adams.

Omagiat de președintele Irlandei și de premierul Marii Britanii

Președintele Sinn Fein și deputat în parlamentul de la Dublin, Gerry Adams, a declarat: "A fost un republican pasionat, care a lucrat neobosit pentru pace și reconciliere și pentru reunificarea țării sale. Dar, mai presus de toate el iubea familia și oamenii din Derry și a fost extrem de mândru de ambele. În numele republicanilor de pretutindeni vom extinde funeraliile sale pe tot cuprinsul țării”, a declarat liderul Sinn Fein și prietenul său Gerry Adams.

Și președintele Irlandei  Michael D Higgins a ținut să-l comemoreze pe fostul comandant IRA, apreciind contribuția lui McGuinness la procesul de pace din Ulster.

"Lumea politică și oamenii din întreaga insulă îi sunt recunoscători lui, pentru momentele dificile în care a trecut în salvarea procesului de pace. Angajamentul său față de valorile democrației a fost unul autentic și l-a demonstrat în dezvoltarea instituțiilor din Irlanda de Nord. În calitate de Președinte al Irlandei, aș dori să aduc un omagiu  contribuției sale imense la avansarea păcii și la reconcilierea din Irlanda de Nord. O contribuție care a fost pe bună dreptate recunoscut în de toate forțele politice” a declarat președintele Higgins.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că Martin McGuinness a jucat un rol definitoriu în conducerea mișcării republicane departe de violență.
"În timp ce eu nu pot trece cu vederea calea pe care o luase în partea anterioară a vieții sale, trebuie să recunosc că Martin McGuinness a jucat în cele din urmă un rol definitoriu în conducerea mișcării republicane departe de violență", a precizat aceasta într-o declarație dată la Londra.

Fostul ministru Tony Blair, care era premier, când Good Friday Agreement a fost semnat în 1998, a declarat că ”își va aminti mereu de domnul McGuinness cu recunoștință". "Am crescut auzind de legenda numită Martin McGuinness, care era la acea vreme un membru marcant al IRA, angajat în lupta armată”, a adăugat fostul premier britanic.

McGuinness și-a recunoscut întotdeauna trecutul IRA. În anul 1972, la vârsta de 21 de ani, el a fost al doilea comandant al Armatei Republicane Irlandeze din Derry, o poziție pe care o avea și în Duminica însângerată (Bloody Sunday), când 14 protestatari pentru drepturile civile au fost uciși în oraș de către soldații din Batalionul 1, al unui Regiment de parașutiști.

În anul următor, a fost condamnat de către Curtea Penală Specială din Irlanda la 2 ani de închisoare, fiind arestat în apropierea unei mașini care conținea explozibili și muniție. După eliberarea, devine din ce în ce proeminent în Sinn Fein și fiind ales pentru prima dată în parlament în 1982.

În 2011, candidează la președinția Republicii Irlanda cu toate că era premierul adjunct al Irlandei de Nord, toată campania bazându-se pe faptul că el vrea reunificare Irlandei într-un singur stat.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă