19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialA treia Intifada, iminentă?

A treia Intifada, iminentă?

Creşterea violenţelor în Cisiordania şi Ierusalim şi înfruntările între palestinieni şi forţele israeliene care s-au intensificat în ultimele zile prezic o revoltă palestiniană? O a „treia Intifada“, cum estima cotidianul israelian Yediot Aharonot?

Ierusalimul şi Cisiordania au fost zguduite de noi confruntări soldate cu un mort palestinian. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat la televiziune că va da mână liberă forţelor sale pentru a acţiona şi, conform acestei declaraţii, armata israeliană a început marţi demolarea caselor familiilor celor doi palestinieni care au comis atentate anul trecut, ucigând cinci persoane într-o sinagogă din Ierusalimul de Est. De asemenea, declaraţia premierului israelian a intervenit puţin după ce armata şi Shin Beth (securitatea internă israeliană) anunţaseră arestarea a cinci membri ai Hamas, suspectaţi că au ucis un cuplu de coloni israelieni. Vineri seară, în apropiere de Naplous, Eytam şi Naana Henkin, doi coloni au fost mitraliaţi în maşina lor sub ochii propriilor copii, ceea ce a arătat israelienilor că tensiunile din ultimele săptămâni cu palestinienii au intrat într-o nouă dimensiune. Şi că orele sumbre pe care le-a cunoscut regiunea la debutul anilor 2000 au revenit. Pentru că, între asasinarea soţilor Henkin, revendicată de Brigăzile Al-Husseini, una dintre aripile armate ale Fatah (partidul lui Mahmoud Abbas), şi dubla moarte din Oraşul Vechi din Ierusalim revendicată de Jihadul islamic, alte zeci de „evenimente securitare” s-au produs aproape peste tot în teritoriile ocupate.

De la moartea celor doi coloni, urmată de înmulţirea atacurilor cu pietre, cocteilurilor Molotov şi a tirurilor cu arme automate în „noile cartiere evreieşti” din Ierusalim – zone rezidenţiale ridicate pe pământurile cucerite în 1967 de statul evreu -, tensiunile dintre israelieni şi palestinieni au cunoscut o escaladă. „Este o Intifada, a treia Intifadă”, scria Yediot Aharonot.

Violenţele care au urmat acestui dublu asasinat au provocat temeri privind  o posibilă a treia Intifadă. Sâmbătă, la Ierusalim, doi israelieni au fost ucişi şi un al treilea rănit în două atacuri ai căror autori palestinieni au fost omorâţi. Doi alţi palestinieni – 13 şi 18 ani – au pierit în cursul confruntărilor cu soldaţi israelieni în Cisiordania în ultimele 48 de ore. Un alt tânăr palestinian era în stare critică la spital după confruntări în Ierusalimul de Est. După moartea palestinianului de 13 ani la Bethleem, peste 300 de tineri au atacat cu pietre militarii israelieni care au ripostat cu gaz lacrimogen şi proiectile de cauciuc. Confruntări au avut izbucnit şi lângă Ramalah, la Hebron şi în tabăra de refugiaţi din Jalazoun, în Cisiordania. Duminică şi luni a fost instalat un dispozitiv de excepţie – interzicerea accesului în Oraşul Vechi a imensei majorităţi din cei circa 350.000 palestinieni care nu trăiesc în Ierusalimul de Est.

În teren, statul evreu a luat deja măsuri. În afara desfăşurării de 800 de poliţişti suplimentari la Ierusalim, patru batalioane au fost trimise în Cisiordania încă de la finele săptămânii trecute. Pentru moment, aceşti soldaţi operează în Naplous şi în localităţile vecine, care sunt complet înconjurate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tsahal (armata israeliană), zece suspecţi ar fi fost arestaţi în cadrul anchetei asupra asasinării soţilor Henkin. În acelaşi timp, o altă operaţiune a fost lansată în periferiile din Ramallah, unde vineri domiciliul lui Mohamed Halabi a fost răvăşit de o percheziţie amplă. În vârstă de 19 ani, tânărul care a fost doborât în timpul unui atac la Ierusalim, când a înjunghiat mortal doi israelieni, a lăsat rudelor un mesaj în care evoca necesitatea, pentru el, de a se angaja în a treia Intifada.

La distanţă de circa zece kilometri, în tabăra de refugiaţi din Jenine, comandouri israeliene au încercat să-l aresteze pe Qais al-Saadi, unul dintre şefii aripii armate a Hamas în Cisiordania, căutat de doi ani. Un raid care a eşuat. Din locul unde se ascunde, al-Saadi a publicat un comunicat în care promite că se va răzbuna. Şi că va lovi şi serviciile de securitate ale Autorităţii Palestiniene, „care protejează colonii în loc să apere poporul palestinian”. Un discurs asemănător celui al lui Mohamad al-Zahar, numărul 2 al Hamas în Gaza, pentru care „condiţiile unei noi Intifada sunt îndeplinite, dar Autoritatea Palestiniană, adică Mahmoud Abbas, ne împiedică să trecem la acţiune”. La Ramallah, preşedintele OLP, Saeb Erekat, a acuzat Israelul că este „responsabil de violenţe” şi a cerut comunităţii internaţionale să „protejeze poporul palestinian de agresiune”.

Revenit din SUA, imediat ce a coborât din avion, Netanyahu i-a convocat pe principalii săi consilieri, ca şi pe responsabilii serviciilor secrete ale Israelului şi cabinetul restrâns de securitate s-a reunit luni seara.    

Cele mai citite

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...
Ultima oră
Pe aceeași temă