17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAbandonat de tot mai mulţi susținători. Trump trage după el Partidul Republican

Abandonat de tot mai mulţi susținători. Trump trage după el Partidul Republican

După difuzarea declaraţiilor obscene ale miliardarului, repu­blicanii cer schimbarea candidatului la Casa Albă. Un scenariu improbabil.

Partidul Republican a abandonat orice speranţă de a recucerii Casa Albă la scrutinul din data de 8 noiembrie și se concentrează înainte de toate pentru a-și salva majoritatea din Congres. Această tendinţă a fost evi-denţiată din partea principa­lului lider din Congresul american, Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanţilor. A doua zi după dezbaterea naţională de duminică între Clinton și Trump, catalogată de media americană drept „cea mai groaznică din istoria politică” a SUA, Paul Ryan a convocat o conferinţă telefonică de urgenţă cu aleșii Grand Old Party.

În faţa acestora, el a anunţat că „nu va apăra și nu va face campanie” pentru Do­nald Trump. Fără a preciza dacă îi retrage susţinerea, acesta a luat distanţă de candidatul pe care nu l-a dorit niciodată. Dar liderul republican vrea salvarea majorităţii în Congres, care va fi reînnoit în aceeași zi cu prezidenţialele. „Tot ce aveţi de făcut este să faceţi tot ce mai bun în circumscripţiile voastre” a cerut aleșilor partidului său. Dacă republicanii abandonează în masă „nava Trump” o fac tocmai pentru că vor să-și salveze locurile din Senat sau Camera Reprezentanţilor. Până in weekend, puţini aleși ai Grand Old Party au rupt relaţia cu candidatul miliardar, în pofida insultelor, declaraţiilor rasiste și glumelor proaste ale acestuia – contra migranţilor mexicani, a handicapaţilor, musulmanilor, etc. Dar, dezvăluirea, vineri seară, făcută de Washington Post a schimbat brusc datele. În acel video devastator, ţinta lui Donald Trump nu era un grup minoritar, mai facil de ignorat politic, ci femeile, care reprezintă cel puţin un elector din noi.

Strategie de salvare 

Acum, pentru numeroși aleși republicani, Trump reprezintă o piatră legată de picior și nu un avantaj. De unde și decizia lor de a-i respinge, în sfârșit, candidatura. Pentru a evita să fie penalizaţi pentru candidatura lui Trump, candidaţii republicani s-au repoziţionat în raport cu magnatul imobiliar. Parlamentarii republicani sunt îngrijoraţi de consecinţele negative ale campaniei miliardarului asupra Congresului la 8 noiembrie și chiar asupra partidului însăși. Partidul Republican, care dispune de majoritate în ambele Camere – Senat și Camera Repezentanţilor – joacă o miză uriașă, mai ales că o cădere a lui Trump în sondaje antrenează o cădere a candidaţilor repu­blicani fie în Senat, fie în Camera Reprezentanţilor.   

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă