13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAcord de cooperare între liderii UE în criza migranților. Ce soluții s-au...

Acord de cooperare între liderii UE în criza migranților. Ce soluții s-au găsit la Bruxelles pentru migranții din Balcani

UPDATE: Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că țările vizate de un aflux masiv de migranți ce sosesc în Europa prin ruta din Balcani au decis duminică noapte să creeze 100.000 de locuri de primire pentru a gestiona mai bine acest aflux, dintre care 50.000 în Grecia, potrivit Agerpres. 

În timpul unei reuniuni de urgență la Bruxelles, cele opt țări UE situate pe această rută, precum și Serbia, Macedonia și Albania au acceptat “creșterea capacităților de primire (a migranților) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest”, a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres. 

Angela Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că “migranții… se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor”. 

“Grecia s-a angajat în mod remarcabil” acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului. n a doua fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR. Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului”, a estimat cancelarul. 

În numele UNHCR, Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanților de azil sirieni, irakieni și din Eritreea în Grecia. 

Această procedură este o condiție prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiați pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra țărilor din prima linie. Imigranții economici vor fi repatriați, potrivit declarațiilor la conferința de presă. 

Participanții la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare, începând de luni, 17 măsuri de “restabilire a stabilității gestionării migrației în regiune și încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră”. 

Printre acestea se numără trimiterea a 400 de polițiști pentru a ajuta Slovenia, copleșită, în înregistrarea mai sistematică a migranților la frontiere și schimbul zilnic de informații între țările vecine. 

——–

Lideri europeni au ajuns la un acord de cooperare în gestionarea afluxului de migranţi din Balcani, la reuniunea de la Bruxelles. Totuși, liderii politici nu au găsit o soluţie rapidă la criza care ameninţă să facă alte victime odată cu venirea iernii şi să ridice unele ţări europene împotriva altora, relatează Mediafax

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Alexis Tsipras s-au întâlnit cu liderii altor nouă ţări de pe ruta de la Marea Egee către Germania, folosită de peste o jumătate de milion de oameni care au sfidat frontierele Uniunii Europene (UE) şi sârma ghimpată.

După negocieri care au început duminică seara cu ceea ce unii oficiali au numit o rundă atacuri furioase între lideri, cele 11 guverne participante au emis un document prin care se angajează să coopereze printr-un plan de acţiune în 17 puncte, care include crearea a 100.000 de locuri în centre de migrare ONU pentru 100.000 de persoane, dintre care jumătate în Grecia.

“O acţiune unilaterală poate declanşa o reacţie în lanţ. Ţările afectate trebuie, de aceea, să discute unele cu altele. Vecinii trebuie să coopereze de-a lungul rutei“, se arată în declaraţia comună – ceea ce reflectă deja un fapt, în contextul în care diverse state şi-au închis frontierele sau au condus ori lăsat autobuze pline cu migranţi neînregistraţi la frontierele vecinilor lor.

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean Claude Juncker, a subliniat că politica mutării migranților nu mai poate continua. 

 

 

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă