12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAcord între cele două Corei. Familiile despărțite de război se vor reuni

Acord între cele două Corei. Familiile despărțite de război se vor reuni

Seulul şi Phenianul vor organiza luna viitoare reuniuni ale unor familii despărţite de pe vremea Războiului Coreei (1950-1953), în urma unui acord la care cele două părţi au ajuns marţi, relatează Mediafax

Astfel, 100 de faimilii din Nord și din Sud vor fi reunite în staţiunea Diamantul Muntelui de pe Muntele Kumgang, în Coreea de Nord, în perioada 20-26 octombrie, potrivit agenţiei Yonhap.

Negocieri cu privire la aceste reuniuni au început luni, în urma unui acord, în august, de dezamorsare a tensiunilor dintre cele două ţări surori şi inamice.

O escaladare recentă a culminat cu un schimb de fcuri de artilerie la linia de demarcaţie. Organizarea acestor reuniuni de familie a făcut parte din acordul de luna trecută.

Este vorba despre organizarea primelor astfel de reuniuni din februarie 2014 încoace.

Potrivit corespondentului BBC la Seul, aceste reuniuni au început în 1988 şi erau organizate anual, însă au fost anulate în ultima perioadă, din cauza deteriorării relaţiilor dintre Seul şi Phenian.

Aproximativ 66.000 de sud-coreeni se află, în continuare, pe liste de aşteptare pentru a-şi vedea rudele, mulţi dintre ei din anii ’80 şi ’90, precizează aceeaşi sursă.

Războiul Coreei s-a încheiat cu un armistiţiu, ci nu cu un trat de pace, cele două ţări aflându-se, teoretic, în stare de război.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă