16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAfganistan: Atentat cu mașină-capcană în centrul capitalei Kabul. 28 de persoane au...

Afganistan: Atentat cu mașină-capcană în centrul capitalei Kabul. 28 de persoane au murit și peste 300 au fost rănite. Explozia a vizat o clădire a serviciilor de informații

UPDATE 15.41: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat, marți, în cei mai fermi termeni, atentatul terorist care a avut loc, marți, la Kabul și care a vizat instituţii ale administraţiei afgane, informează Agerpres.

„În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor persoanelor decedate şi speră că cei răniţi în atentat să se poată reface rapid”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, atentatul a fost revendicat de mişcarea talibană. 

UPDATE 12.57: Bilanţul atacului comis, marţi, împotriva unei clădiri guvernamentale în centrul capitalei afgane Kabul a crescut la 28 de morţi, a indicat şeful poliţiei din Kabul, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Un bilanţ anterior consemna cel puţin şapte morţi şi 327 de răniţi în acest atentat sinucigaş cu maşină-capcană comis marţi dimineaţa, la o oră de vârf, în plin centrul capitalei Kabul, conform agenţiei de presă menţionate. 

UPDATE 10.30: Un atentat sinucigaş cu maşină-capcană a fost comis, marţi dimineaţă, în centrul capitalei afgane Kabul. Atentatul a vizat o clădire a serviciilor de informații afgane (NDS), au indicat autorităţile, informează Agerpres.

Anterior, agenţiile de presă AFP şi Reuters au relatat că a avut loc o puternică explozie de origine necunoscută. 

Informaţiile referitoare la numărul victimelor sunt neclare, variază de la „numeroşi morţi şi răniţi” până la 15 morţi şi aproape 200 de răniţi, conform Reuters şi DPA. Astfel, preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat că atentatul sinucigaş comis marţi dimineaţă de talibani împotriva unei clădiri oficiale la Kabul a făcut „mai mulţi morţi şi răniţi”.

Însă agenţia de presă DPA, citând, sub rezerva anonimatului, un oficial al Direcţiei naţionale de securitate (National Directorate of Security, NDS), a relatat că 15 angajaţi ai NDS şi-au pierdut viaţa în atentat. Cel puţin 161 de persoane au fost rănite, a indicat Ismail Kawusi, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. În acelaşi timp, agenţia de presă Reuters informează despre aproape 200 de răniţi, iar Xinhua consemnează 198. 

Explozia puternică, survenită dimineaţa, la o oră de vârf, a vizat o clădire a NDS, serviciile de informaţii afgane, potrivit lui Zabiullah Moudjahid, purtător de cuvânt al talibanilor. Potrivit acestuia, „combatanţi s-au infiltrat în interiorul complexului”, dar declaraţia nu a fost confirmată de serviciile de securitate afgane.

Schimburi de focuri s-au produs în acelaşi timp în imediata apropiere a clădirii, relatează reporterul AFP la faţa locului. „O primă explozie a avut la origine un atentat sinucigaş cu maşină-capcană. Unul sau doi insurgenţi ar încerca să mai opună încă rezistenţă’, a indicat pentru agenţia franceză de presă Sediq Sediqqi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan. 

Atentatul a avut loc la ora locală 08:55 ora locală (4:25 GMT), într-o zonă aflată sub înaltă securitate din centrul Kabulului, la câţiva metri de Ministerul Apărării, relatează EF

—————

O explozie puternică a avut loc, marți dimineața, în centrul capitalei afgane Kabul, la o săptămână după ce rebelii talibani au anunţat începutul „ofensivei de primăvară”. Un număr nespecificat de oameni au fost uciși și răniți în explozie, a declarat preşedintele afgan Ashraf Ghani, citat de Reuters, informează Agerpres.

Atacul a fost condamnat „‘în cei mai fermi termeni cu putinţă” de Palatul Prezidenţial. Cu toate acestea, originea exploziei este, pentru moment, necunoscută, a relatat AFP.

Un purtător de cuvânt al unui spital de urgenţă din oraş a declarat că instituţia a primit opt militari afgani care suferiseră răni uşoare. 

Deflagraţia s-a produs, potrivit poliţiei din Kabul, într-un cartier unde se află mai multe complexe militare şi unele ambasade. Nicio grupare nu a revendicat această deflagraţie, care ar putea fi un atentat, dar talibanii recurg frecvent la atentate sinucigaşe împotriva poliţiei şi armatei afgane, precum şi împotriva trupelor străine. 

Explozia a avut loc dimineaţa, când mulţi angajaţi se îndreptau spre locul de muncă. Jurnalişti AFP la faţa locului au spus că au simţit cum clădirile au început să vibreze în urma deflagraţiei. Geamurile de la unele case s-au spart, în timp ce sirene ale ambulanţelor şi poliţiei au răsunat în tot oraşul. 

Citând martori oculari, agenţia de presă Reuters a relatat că fum negru a fost văzut ridicându-se din vecinătatea ambasadei SUA din Kabul. Sirenele de avertisment au fost activate la ambasada americană, situată nu departe de sediul principal al misiunii NATO în Afganistan. Ambasada SUA la Kabul a declarat că nu a fost afectată în urma deflagraţiei. De asemenea, coaliţia NATO a confirmat acelaşi lucru, potrivit Reuters. 

Talibanii au anunţat cu doar o săptămână în urmă începerea ‘ofensivei de primăvară’ anuală, denumită în acest an ‘Operaţiunea Omari’, în memoria mollahului Omar, decedat, fondator al mişcării lor. Eu au ameninţat că comite ‘atacuri de mare anvergură’ în toată ţara, în special împotriva celor 13.000 de soldaţi NATO a căror retragere o cer din Afganistan.

 

 

 

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă