20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAfganistan: Talibanii ameninţă cu atacuri în timpul alegerilor prezidențiale

Afganistan: Talibanii ameninţă cu atacuri în timpul alegerilor prezidențiale

Talibanii au ameninţat, luni, că vor lansa atacuri pentru a perturba cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan, prevăzut în 14 iunie, relatează AFP, conform Mediafax.

"Combatanţii din Emiratul islamic sunt din nou pregătiţi să acţioneze împotriva personalului electoral şi birourilor de vot", au anunţat rebelii islamişti într-un comunicat publicat pe site-ul lor.

"În aceste condiţii, aveţi tot interesul să staţi la distanţă de birourile de vot în 14 iunie 2014, pentru a nu fi ucişi sau răniţi", adaugă insurgenţii, care se adresează în acest mesaj alegătorilor din Afganistan.

Talibanii au mai lansat astfel de ameninţări înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale din 5 aprilie, însă, în pofida numeroaselor atacuri, nu au reuşit să împiedice o participare ridicată la scrutin.

În urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va fi desemnat succesorul lui Hamid Karzai, care a condus Afganistanul de la înlăturarea talibanilor, în 2001, şi care, din punct de vedere constituţional, nu mai poate candida pentru un al treilea mandat.

În cel de-al doilea tur al scrutinului se vor confrunta doi foşti miniştri din mandatul lui Hamid Karzai: Abdullah Abdullah, care a câştigat primul tur cu 45% din voturi, şi Ashraf Ghani, cu 31,6% din voturi.

Scrutinul este considerat un test major pentru Afganistan, care se va confrunta cu o perioadă de incertitudine după retragerea celor 51.000 de soldaţi NATO, până la sfârşitul anului.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă