11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAFP: De ce revendică gruparea Stat Islamic toate atentatele comise în numele...

AFP: De ce revendică gruparea Stat Islamic toate atentatele comise în numele său

Cele mai recente atacuri teroriste care au avut loc în Occident nu par să fie organizate de gruparea jihadistă Stat Islamic din Siria sau Irak, însă le revendică pentru a-și consolida imaginea, la nivel global, sau pentru a masa nereușitele de pe front, consideră experții, citați de AFP, informează Agerpres.

Atentatul de la Nisa şi atacul cu topor contra pasagerilor unui tren în sudul Germaniei „ajută la crearea unui climat de teamă şi întăresc ideea că Stat Islamic rămâne o forţă puternică în pofida pierderilor sale teritoriale” în Irak şi Siria, explică pentru AFP Aymenn al-Tamimi, specialist în jihadism la think-tankul american Middle East Forum. 

Totuşi, maniera în care SI a revendicat aceste atacuri sugerează absenţa unei implicări operaţionale directe, continuă el. 

Agenţia Amaq, apropiată jihadiştilor, a explicat că atacul din Germania a fost comis „ca răspuns la apelurile de a lua ca ţinte ţările din coaliţia” care luptă contra Stat Islamic în Irak şi Siria. Acest limbaj este aproape identic cu cel utilizat pentru a revendica masacrul de la Nisa, comis de un franco-tunisian de 31 de ani, care a intrat cu un camion în mulţimea strânsă în seara de 14 iulie pe Promenade des Anglais pentru a asista la focul de artificii organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. 

Gruparea Stat Islamic îi numeşte pe autorii atacurilor „soldaţi” ai califatului, fără a dezvălui natura legăturilor lor cu organizaţia jihadistă. În opinia SI, ei răspund apelurilor lansate începând din 2014 de către „purtătorul de cuvânt” al Statului Islamic, sirianul Abu Mohammed al-Adnani, de a trece la acţiune în ţările lor de origine folosind orice armă disponibilă, fie că este vorba despre un cuţit, o piatră sau un vehicul. 

Stat Islamic „inundă” constant reţelele de socializare cu mesaje de propagandă – texte, imagini şi înregistrări video – care îndeamnă la astfel de acţiuni violente. Pentru gruparea jihadistă, o asemenea strategie oferă numeroase beneficii, în afara faptului că astfel de atacuri nu presupun o planificare îndelungată, sunt mai ieftine şi au o eficienţă sporită, adaugă AFP. 

Astfel, organizaţia Stat Islamic s-a adaptat la dificultăţile din Irak şi Siria, unde responsabilii săi trebuie să se ascundă şi să fie cât mai discreţi posibil pentru a evita să fie reperaţi şi luaţi drept ţinte, în special de avioanele coaliţiei antijihadiste conduse de SUA care a efectuat în doi ani circa 14.000 de lovituri aeriene în cele două ţări. 

Potrivit Washingtonului, SI a pierdut în Irak aproape jumătate şi în Siria între 20% şi 30% din teritoriile cucerite la apogeul său, în 2014.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă