18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAFP: Noul președinte francez Emmanuel Macron se confruntă cu primele tensiuni în...

AFP: Noul președinte francez Emmanuel Macron se confruntă cu primele tensiuni în tabăra sa politică

Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, care își va prelua oficial atribuțiile duminică, se confruntă cu primele tensiuni în tabăra sa, „La République en marche”, în timp ce se pregătește pentru bătălia decisivă de la alegerile legislative din luna iunie, scrie agenția France Presse, citată de Agerpres.

 

Prezentarea listei cu candidații la aceste alegeri ar fi trebuit să fie primul semnal consistent al înnoirii clasei politice pentru care noul președinte a pledat în campania electorală. Cu toate acestea, lista cu numele primilor 428 dintre cei 577 de aspiranți la un post de deputat din partea formațiunii „La République en marche” a atras critici din partea celui mai important aliat al lui Macron, centristul François Bayrou, președintele partidului MoDem.


 

Citește și:  FOTO. De ce pare Prima Doamnă a Franței mult mai tânără decât este. Experții medicali susțin că soția lui Emmauel Macron ar fi apelat la operații estetice și la injecții cu botox 

Soția președintelui ales al Franței, Brigitte Trogneux, este o prezență elegantă și energică, arătând, întotdeauna, mult mai tânără decât cei 64 de ani și a diferenței de vârstă de 24 de ani dintre ea și Emmanuel Macron, potrivit Daily Mail.


„Lista (…) este cea a mișcării politice En Marche! (numele formațiunii lui Macron înainte de a fi schimbat în 'La République en marche' — n.r), ea nu este în niciun caz cea pentru care MoDem și-a dat acordul”, a declarat Bayrou, adăugând că „din prima zi a înțelegerii” a convenit cu Macron asupra unor candidaturi comune în toate cele 577 de circumscripții.

 

Potrivit AFP, disputa se adaugă foiletonului mediatic despre posibila cooptare în majoritatea prezidențială a fostului premier socialist Manuel Valls, temă pe care partidul de dreapta „Republicanii” încearcă să o exploateze pentru a-și reconstrui imaginea după rezultatul slab de la prezidențiale. Astfel, unul dintre liderii acestei formațiuni, François Baroin, l-a acuzat pe Macron că a început o „operațiune de reciclare a Partidului Socialist”.

În acest timp, unii reprezentanți ai dreptei sunt seduși de Emmanuel Macron, iar numele unora sunt evocate inclusiv ca variante pentru postul de premier. Dar în echipa președintelui centrist se află și foști membri ai Partidului Socialist, iar pe lista de candidaturi a partidului prezidențial se regăsesc, printre numeroase nume noi în politică, și 22 de deputați din vechea majoritate, dintre care 16 provin din Partidul Socialist.


Citește și:  România l-a ales pe Macron înaintea Franței. Cum ne poate ajuta | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ 

Bucureștiul a mizat pe Emmanuel Macron de la început. Cu mult înaintea primului tur de scrutin, când în cursă încă mai aveau speranțe conservatorii și socialiștii, Ambasada României de la Paris a organizat o dezbatere pe teme europene cu invitat special Emmanuel Macron.

 

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă