17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAgentul Moscovei țintea terminalul de gaz lichefiat al Poloniei

Agentul Moscovei țintea terminalul de gaz lichefiat al Poloniei

 

Primele amănunte apărute în presa poloneză după arestarea, miercuri seara, a două persoane bănuite de spionaj în favoarea Rusiei se concentrează asupra lui Stanisław Szypowski, un avocat cu dublă cetățenie, ruso-polonă, care, potrivit Reuters, a lucrat la proiectul construcției terminalului de gaz natural lichefiat (LNG) din portul Swinoujscie, la Marea Baltică, cel mai important proiect energetic polonez de reducere a dependenței de Rusia. Presa poloneză a subliniat însă că Szypowski a fost și un foarte entuziast lobby-ist pro rus în cadrul Krytyka Polityczna, echivalentul polonez al grupului radical român Criticatac.

Szypovski, pe care autoritățile l-au identificat, oficial, doar drept Stanislaw Sz, deoarece legea poloneză nu permite dezvăluirea numelui său complet, a fost însă identificat prompt de presa poloneză, care nu este supusă acelorași constrângeri. Ca urmare, s-a descoperit cu ușurință că la un moment dat a lucrat pentru o firmă de avocatură, Stopczyk & Mikulski, care din momentul arestării lui Szypovski, i-a șters acestuia profilul de pe website și a închis orice căi de comunicare, reprezentanții firmei refuzând să răspundă la telefoane sau e-mail-urile jurnaliștilor.

Cu toate acestea, reporterul Reuters a găsit în memoria cache a paginii de Internet profilul de angajat al avocatului, unde a descoperit că acesta s-a aflat în echipa de avocați care a lucrat la proiectul construirii terminalului LNG de la Swinoujscie. Terminalul urmează să fie deschis anul viitor când va primi primele cantități de gaz din Qatar și este privit drept un model în strategia de găsire a unor surse de aprovizionare cu gaz alternative la gazul rusesc care să elimine dependența unei bune părți a Europei de Gazprom. Altfel spus, dacă terminalul polonez se va dovedi un succes, există un pericol real ca și alte state dependente de ruși să îl importe.

Medicul Anca Cernea, un bun cunoscător al realităților poloneze, scrie, la rândul ei, într-un text pentru website-ul înliniedreaptă.net, că avocatul-spion „făcea lobby intens pe la Seim (camera inferioară a Parlamentului polonez), (unde) se interesa în special de lucrările comisiilor pe chestiuni de energie.”. Szypovski, care are dublă cetățenie, ruso-poloneză, a fost arestat miercuri seară, împreună cu un locotenent-colonel al Armatei, de către Agenția de Securitate Internă (ABW) a Poloniei pentru „activități în favoarea unei puteri străine”. Parlamentarul Marek Biernacki a confirmat însă public că este vorba despre Rusia, mai precis de către GRU, serviciul de spionaj militar al Rusiei, iar vicepremierul Janusz Piechocinski a evocat într-un interviu posibilitatea expulzării mai multor diplomați ruși. Moscova nu a comentat până acum incidentul.

Despre Stanisław Szypowski, Anca Cernea scrie, pe baza relatărilor presei poloneze că „este născut/produs în URSS, obținut cetățenie poloneză după 1990, și că este activist Krytyka Polityczna” echivalentul polonez al grupării radicale de stânga și virulent rusofile românești, Criticatac. Cernea citează și un interviu acordat de activistul-spion în care afirma că „Secretarul de stat american, John Kerry, a numit metodele lui Putin „de secol XIX”. Dar agresiunile executate în diferite părți ale lumii de către armata Statelor Unite ale Americii deja în secolul XXI pot fi considerate mai civilizate?! (…) În Crimeea nu a existat nici o agresiune.

Este un mesaj media care îi nedreptățește pe ruși. Trupele ruse în conformitate cu acordurile (internaționale) au dreptul de a staționa în bazele lor în Crimeea, și nu există nici o dovadă că unitățile care au apărut pe străzi sunt unități rusești. Poate că acestea sunt ale separatiștilor din Crimeea. De altfel, nu a existat nici un atac armat. Nu au fost trase focuri de armă. De aceea sunt nedrepte încercările de a-l compara pe Putin cu Hitler.” Este exact același gen de sofistică practicată de cei de la Criticatac.  

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă