11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAghiotant al lui ben Laden, condamnat la închisoare pe viaţă pentru atentatele...

Aghiotant al lui ben Laden, condamnat la închisoare pe viaţă pentru atentatele din Kenya şi Tanzania

Un fost lider Al-Qaida, sauditul Khalid al-Fawwaz, un apropiat al lui Osama ben Laden, a fost condamnat vineri de un tribunal din Manhattan la închisoare pe viaţă.

Condamnarea a fost pronunţată pentru rolul jucat în atentatele de la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, în 1998, relatează CNN.

Pedeapsa lui Khalid Abdul Rahman Hamad al-Fawwaz a fost stabilită la trei luni după ce a fost condamnat pentru complot în acest caz.

"Nu am cuvinte să spun cât de trist sunt şi cât de rău îmi pare pentru teribila tragedie, victimele şi suferinţa pe care le-au cauzat" atentatele, soldate cu 224 de morţi, a declarat al-Fawwaz, în vârstă de 53 de ani, înainte să afle pedeapsa, într-o audiere la care au participat rude ale victimelor.

Al-Fawwaz a fost acuzat de deschiderea unui birou de presă Al-Qaida la Londra, în 1990, şi de facilitarea convorbirilor între agenţi ai grupării teroriste înainte de comiterea atentatelor. Marea Britanie l-a extrădat către Statele Unite în 2012.

"Nu mi-au dat înapoi vederea"

Ellen Karas, o americancă rămasă fără vedere în atentatul comis la Ambasada americană din Nairobi, în Kenya, unde lucra în acea dimineaţă, a asistat la anunţarea pedepsei. Karas a venit la proces însoţită de un câine pentru nevăzători.

Ellen Karas a declarat că sentinţa este "minunată". "S-a făcut dreptate", a declarat ea, deşi a subliniat că "nu mi-au dat înapoi vederea".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă