7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAl cincilea test nuclear al Coreei de Nord pare a fi în...

Al cincilea test nuclear al Coreei de Nord pare a fi în pregătire. Presa din Coreea de Nord trage un semnal de alarmă

Un posibil nou experiment nuclear pare a fi pregătit de Coreea de Nord, arată presa din Coreea de Sud. Observaţia e bazată pe intensificarea activităţilor în cadrul unei baze nord-coreene, folosită până acum la alte teste nucleare, transmite AFP, citat de Agerpres.

 

Frecvența deplasărilor de vehicule, personal și echipamente pe situl de la Punggye-ri s-a dublat sau chiar triplat începând din luna martie, relatează agenția sud-coreeană de presă Yonhap, citând surse guvernamentale. Pe de altă parte, e de semnalat că regimul de la Phenian pregătește pentru începutul lunii mai un congres al partidului unic, prima reuniune de acest fel în ultimii 36 de ani. Prin urmare, numeroși observatori cred că președintele Kim Jong-un va încerca cu această ocazie să evidențieze programul nuclear nord-coreean. Ca urmare, un nou test nuclear nu este exclus, înaintea congresului.

Responsabilii citați de agenția Yonhap estimează că vehiculele care vin și pleacă de la Punggye-ri transportă cel mai probabil tehnicieni specializați în sectorul nuclear.

Un eventual al cincilea test nuclear reușit ar putea eclipsa eșecul stânjenitor de vineri, când a eșuat lansarea unei rachete cu rază medie de acțiune chiar atunci când se aniversa ziua de naștere a lui Kim Ir-sen, fondatorul actualului regim de la Phenian.

Coreea de Nord a susținut în ultimele luni că a înregistrat o serie de progrese în programul nuclear și în cel de rachete balistice, ambele interzise prin rezoluțiile ONU. Armata nord-coreeană pretinde în mod special că a reușit să miniaturizeze capetele termonucleare ce pot fi amplasate pe rachetele balistice și care i-ar permite astfel să aplice principiul descurajării nucleare.

 

 

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă