10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAl doilea set de reforme cerute de creditori, TRANȘATE în Parlamentul elen

Al doilea set de reforme cerute de creditori, TRANȘATE în Parlamentul elen

Parlamentul Greciei a început, miercuri, dezbaterile pentru al doilea set de reforme cerute de creditori înainte de începerea negocierilor pentru noul program de susţinere financiară a ţării, informează Mediafax.

Măsurile se vor concentra pe introducerea reglementărilor bancare europene în legislaţia elenă şi pe modernizarea Codului de Procedură Civilă.

Votul urmează să aibă loc miercuri noaptea. Presa elenă susține că sunt aşteptate şi demonstraţii anti-austeritate.

Premierul Alexis Tsipras a fost nevoit să remanieze Guvernul săptămâna trecută, după ce parlamentari din partidul Syriza s-au opus primului set de reforme.

“Există riscul ca numărul rebelilor să crească”. Se pune întrebarea dacă Tsipras poate menţiune controlul asupra partidului şi să prevină evoluţii politice nedorite”, a declarat Michael Michaelides, analist la Royal Bank of Scotland Group în Londra.

Oficialii eleni urmează să discute vineri, la Atena, cu reprezentanţii creditorilor instituţionali, respectiv ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI.

Obiectivul Guvernului este ca discuţiile pentru noul program de salvare a ţării, în valoare de 86 de miliarde de euro, să fie încheiate până pe 20 august.

Analiştii anticipează că economia Greciei se va contracta în acest an cu 0,7%, după blocajul provocat de măsurile de control al capitalului. Anterior, analiştii ancipau că Grecia va înregistra creştere economică în 2015.

Băncile din Grecia şi-au reluat activitatea în această săptămână, dar activităţile sunt limitate, iar retragerile de bani pot fi de până la 420 de euro pe săptămână. Piaţa financiară este continuare închisă.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

 

Cele mai citite

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă