13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAl-Qaida îndeamnă la noi atacuri împotriva SUA

Al-Qaida îndeamnă la noi atacuri împotriva SUA

O filială Al-Qaida în Yemen (AQPA) a postat două noi mesaje în care îndeamnă la noi atacuri împotriva SUA și Occidentului, informează Mediafax.

“Vă îndemnăm să loviţi America în casa ei şi în afara acesteia”, se arată într-o scrisoare atribuită lui Ibrahim al-Asiri, şeful fabricanţilor de bombe din cadrul Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA).

Citește și: Filială Al Qaida ar fi CAPTURAT mai mulți rebeli antrenați de americani

În scrisoare, potrivit unei traduceri a grupului de informaţii SITE, se subliniază că “America este prima” ţintă a atacurilor.

CNN scrie că nu a fost în măsură să verifice dacă al-Asiri este cel care a scris scrisoarea, dar că aceasta a atras atenţia unor grupuri de monitorizare a activităţilor online ale teroriştilor precum MEMRI, Flashpoint şi SITE.

Un oficial din domeniul luptei împotriva terorismului consideră scrisoarea “compatibilă cu retorica noului lider de la preluarea conducerii celei mai active reţele Al-Qaida, cunoscută ca o ameninţare la adresa intereselor occidentale”.

O recompensă mare

Pe capul lui al-Asiri s-a pus o recompensă în valoare de cinci miliioane de dolari, iar, în opinia unor analişti, dacă el este cel care a scris scrisoarea, teroristul s-ar expune unor riscuri.

“Al-Asiri ar trebui să fie îngrijorat că mesajul ar putea să conducă înapoi spre el, fie că este vorba despre un curier, fie de vreo urmă digitală din mesaj”, a declarat Katherine Zimmerman de la American Enterprise Institute. “Am văzut atacuri cu avioane fără pilot americane în care au fost ucişi o serie de lideri de frunte Al-Qaida în ultimele luni”, a adăugat ea.

Însă, dacă scrisoarea este autentică, ar arăta că al-Asiri, care face arareori declaraţii publice, este în viaţă.

Oficiali din domeniul informaţiilor afirmă că al-Asiri este un actor-cheie în atentatul cu bombă din ziua de Crăciun, în 2009, când un pasager din Africa aproape că a reuşit să detoneze un dispozitiv exploziv, pe care l-a ascuns în lenjeria intimă, la bordul unui avion de la Amsterdam la Detroit. Al-Asiri se află, de asemenea, în spatele operaţiunii de plasare a unor explozivi ascunşi în cartuşe de imprimante la bordul unor avioane care se îndreptau către Statele Unite, dar care au fost interceptate înainte să-şi atingă ţintele.

Tot el a conceput o bombă care să fie purtată de fratele său, Abdullah al-Asiri, într-un atentat de asasinare a unui comandant saudit din domeniul luptei împotriva terorismului, în 2009. Fratele său a murit în atentat, însă ministrul saudit a supravieţuit.

– Un inamic periculos

Al-Asiri “este, fără îndoială, cel mai periculos terorist activ cu care confruntă în prezent Statele Unite”, apreciază analistul CNN în domeniul terorismului Paul Cruickshank, care adaugă că “informaţii clasificate sugerează că acesta pregăteşte o nouă generaţie de dispozitive explozive pentru lenjerie intimă şi pantofi”.

Potrivit lui Zimmerman, al-Asiri ar fi format, de asemenea, un grup de fabricanţi de bombe.

“A format o serie de indivizi, care sunt capabili să facă ceea ce face el, adică să de adovadă de imaginaţie şi inovaţie pentru ca un dispozitiv exploziv să poată trece (nedetactat) de securitatea americană şi occidentală”, apreciază ea.

Alt lider AQPA, Khalid Batarfi, apare într-un al doilea mesaj de ameninţare, de această dată video.

El laudă atacul armat comis în iulie la Chattanooga, în Tennessee, în care un bărbat înarmat a ucis cinci militari americani într-o instalaţie militară, drept o “operaţiune jihadistă binecuvântată”, dar şi pe cei doi bărbaţi care au încercat să comită un atac la Garland, în Texas, în mai, pentru “sacrificiul şi eroismul” lor.

“Sânge pentru sânge”, spune Batarfi în înregistrarea postată online.

Apoi el încurajează şi alţi lupi singuratici să atace America şi Occidentul. “Războinicilor jihadului de unul singur (le urez ca) Allah să-i binecuvnteze şi să-i ghideze în eforturile lor”, spune teroristul.

Un oficial din domeniul serviciilor de informaţii afirmă că, în opinia sa, înregistrarea este autentică.

“Batarfi a devenit una dintre principalele prezenţe media ale AQPA, după ce a evadat dintr-o închisoare din Yemen în această primăvară”, precizează el.

Un număr de lideri AQPA a fost ţinta unor atacuri aeriene anul acesta, în contextul în care confruntările din Yemen între facţiuni rivale au privat Statele Unite de un partener pe teren în urmărirea şi vizarea jihadiştilor.

James Clapper, directorul serviciilor americane de informaţii (DNI), declara recent, într-o conferinţă la Aspen, în Colorado, că “în termeni de ameninţare imediată, eu aş vedea AQPA – chiar dacă sunt consumaţi, într-un fel, de ceea ce se pterece acum’în Yemen cu (rebelii) huthi – ca cel mai îngrijorător element al-Qaida pentru noi în ceea ce priveşte ameninţarea la adresa” Statelor Unite.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă