21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAlarmă falsă privind explozibili la o uzină nucleară din SUA

Alarmă falsă privind explozibili la o uzină nucleară din SUA

O uzină nucleară din statul american South Carolina a fost închisă mai mult de două ore, luni după-amiază, după ce un câine special antrenat pentru detectarea bombelor a oprit un camion de aprovizionare, informează Mediafax.

În urma verificărilor efectuate de autorităţi nu au fost găsiţi explozibili sau alte dispozitive periculoase asupra camionului, a precizat Savannah River Site într-un comunicat publicat pe contul său de Facebook.

Potrivit unui oficial care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, un câine special antrenat pentru detectarea bombelor a lătrat la un camion care aprovizionează aparatele cu vânzare automată.

Uzina, care a fost închisă din motive de securitate în urma alertei, purifică uraniu puternic îmbogăţit şi face parte din divizia nucleară a Departamentului Energiei.

Zona H a uzinei Savannah River Site a fost plasată în alertă de securitate “faza II”, iar personalul a fost instruit să rămână în birouri sau laboratoare până la noi ordine, potrivit unui document intern văzut de Reuters, transmis în jurul orei locale 15.30 (22.30, ora României).

Zona H este cea în care uraniul puternic îmbogăţit este transformat în uraniu slab îmbogăţit, pentru a fi folosit la reactoarele comerciale.

Alerta a fost anulată în jurul orei 17.52 (00.52, ora României), precizează pagina de Facebook a uzinei, care anunţase anterior că autorităţile din South Carolina şi Georgia au fost chemate la faţa locului.

Uzina administrată de Guvernul SUA a fost construită în anii 1950 pentru a produce materiale de bază pentru arme nucleare, conform site-ului Departamentului Energiei, şi a produs o treime din plutoniul pentru arme din 1953 până în 1988.

Două dintre cele cinci reactoare ale uzinei Savannah River Site au fost dezactivate. În prezent, uzina procesează uraniul pentru a fi folosit la reactoarele comerciale şi stochează combustibil uzat. Aproximativ 136 de milioane de litri de lichid radioactiv sunt stocate acolo în 49 de rezervoare subterane.

Cele mai citite

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă