10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAlbania: Recrutori jihadiști, sentințe de până la 18 ani de închisoare

Albania: Recrutori jihadiști, sentințe de până la 18 ani de închisoare

Nouă cetățeni albanezi au fost condamnați, marți, la pedepse de până la 18 ani de închisoare, de un tribunal din Tirana. Ei au fost au fost găsiţi vinovaţi de „incitare şi recrutare în scopuri teroriste” a unor candidaţi albanezi pentru jihad, precum şi de „finanţare a terorismului”, „incitare la ură” şi pentru difuzare de „propagandă teroristă”, informează AFP, citat de Agerpres.

Dintre aceştia, trei imami autoproclamaţi au primit cele mai mari pedepse, 18 ani pentru unul şi câte 17 ani pentru ceilalţi doi. Ceilalţi acuzaţi au fost condamnaţi la pedepse între şapte şi 16 ani de închisoare. 

În cursul citirii verdictului, acuzaţii, aşezaţi în spatele gratiilor, au strigat „Allah Akbar!” sau „Trădătorii! Va veni vremea noastră, voi veţi fi pedepsiţi!”, potrivit unei corespondente a agenţiei France Presse. 

Unele dintre rudele acestora, numeroase în sala de judecată, au denunţat un verdict „nedrept”, au răsturnat scaune şi au aruncat cu diverse obiecte. 

Arestaţi în martie 2014, în cursul unei operaţiuni a poliţiei care a avut loc la Tirana, Elbasan (centru), Librazh (est) şi Pogradec (sud-est), aceşti acuzaţi au fost judecaţi cu începere din martie 2015. Potrivit rechizitoriului procuraturii, acest grup a trimis în Siria 70 de persoane pentru a lupta în rândurile unor „grupări considerate ca teroriste de Naţiunile Unite”. Voluntarii au fost recrutaţi mai ales în cursul rugăciunilor din moschei. Cei trei imami condamnaţi nu făceau parte din structurile oficiale ale comunităţii islamice locale. 

Între 100 şi 120 de albanezi s-au alăturat între 2012 şi 2014 jihadiştilor în Siria şi Irak, potrivit autorităţilor de la Tirana. Un număr care face din Albania una dintre ţările cele mai afectate de acest fenomen, raportat la populaţia sa de aproape 2,9 milioane de locuitori, în majoritate musulmani. Aproximativ 15 albanezi au fost declaraţi morţi pe frontul din Siria şi Irak, în timp ce 30 de luptători au revenit în ţară.

 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă