20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri ANTICIPATE în Grecia. Tsipras a DEMISIONAT

Alegeri ANTICIPATE în Grecia. Tsipras a DEMISIONAT

UPDATE: Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat demisia cabinetului său și a cerut susținere pentru Syriza la alegerile din toamnă. 

Anunțul a fost făcut de premier pe Twitter. 

“În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză. Vreau să fiu onest în totalitate, nu am ajuns la acordul pe care îl voiam cu creditorii internaţionali. Am fost obligaţi să onorăm un acord”, a subliniat Tsipras.

——–

Premierul Alexis Tsipras va demisiona până la data de 20 septembrie, când în Grecia vor avea loc alegeri anticipate, potrivit Reuters. 

Tsipras a pierdut sprijinul necesar pentru a implementa reformele impuse de creditorii internaționali. 

Tspiras, ales în fruntea guvernului elen în luna ianuarie, ar urma să-și prezinte demisia joi seara, potrivit canalului de televiziune grec ERT1.

Surse din cadrul guvernului au prezentat două date posibile pentru organizarea de alegeri, 13 sau 20 septembrie.

Tsipras urmărește în prezent două obiective, potrivit presei elene — în primul rând să contraatace aripa rebelă din cadrul partidului stângii radicale Syriza și în al doilea rând să-și asigure un nou mandat înainte de începerea aplicării măsurilor de austeritate, care continuă încă să provoace dezbateri aprinse la Atena, notează Agerpres

Dacă Tsipras va demisiona, va fi instituit un guvern interimar care va fi condus de un judecător al Curții Supreme până la organizarea de alegeri anticipate.

Parlamentul grec a aprobat vinerea trecută, după o dezbatere care a durat întreaga noapte, acordul tehnic cu creditorii internaționali privind un al treilea plan de ajutor pentru țară. Textul de 400 de pagini a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 62 împotrivă și 11 abțineri. Însă, circa 30 de deputați ai stângii radicale Syriza au votat împotriva acordului și 11 s-au abținut, sporind numărul de dezertări din tabăra premierului Tsipras, care nu mai are majoritate.

 

 

 

 

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă