17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri parlamentare Finlanda: Partidul Centru insistă pe relația cu Rusia

Alegeri parlamentare Finlanda: Partidul Centru insistă pe relația cu Rusia

Cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Finlanda, comentariile unor politiceni influenți din Partidul de Centru care par să acorde o mai mare importanță dezvoltării relației cu Rusia, anunță o posibilă schimbare în politica externă finlandeză, informează Agerpres

Partidul de Centru conduce în toate sondajele majore cu un sprijin de aproximativ 25%. Partidul Coaliția Națională (conservatori), Partidul Social Democrat și partidul Adevărații Finlandezi (populist n.r.) ar obține fiecare în jur de 15-16%, toate concurând pentru locul doi, notează agenția Xinhua.

Liderul partidului Juha Sipila, care probabil va deveni prim-ministru după alegerile din 19 aprilie, a declarat în weekend că partidul său urmează linia președintelui de după război Juho Kusti Paasikivi, dar în același timp Finlanda ar rămâne în fruntea UE. 

La începutul săptămânii trecute, fostul ministru centrist care a deținut mult timp portofoliul Externelor și fost lider al partidului Paavo Väyrynen a cerut ca Finlanda să acționeze în așa fel încât Rusia să nu perceapă nicio amenințare din direcția Finlandei. 

Citește și: Rusia trimite 800 de militari la graniţa cu Finlanda

Criticând actualele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, Väyrynen l-a citat pe Paasikivi, președintele finlandez între 1946 și 1956 și fondator al politicii externe a Finlandei după Al Doilea Război Mondial, ca referință. 

“Când împreună cu Suedia formăm un nord nealiniat, noi nu vom reprezenta un pericol nici pentru Est și nici pentru Vest. Aceasta va fi o piatră de temelie a politicii de securitate finlandeze în viitor“, a spus Sipila. 

Anterior, Väyrynen i-a atacat pe primul ministru în exercițiu Alexander Stubb și ministrul apărării Carl Haglund pentru atitudinile lor pro-Occident. 
    
Haglund a răspuns în ziarul de limbă suedeză Hufvudstadsbladet că Väyrynen “trăiește în trecut” și nu înțelege că o neîncredere profundă predomină între Rusia și Europa, amintește Xinhua. 
    
Comentariile liderului Partidului de Centru Sipila intervin după dezacorduri publice între experți centriști și o aparentă ruptură asupra politicii externe viitoare. 

Un alt candidat centrist, fostul diplomat finlandez Alpo Rusi, a criticat puternic sugestia lui Väyrynen că Crimeea ar trebui să devină o zonă autonomă în cadrul Rusiei. Väyrynen a dat ca exemplu de urmat relația dintre Puerto Rico și Statele Unite. 

Linia fostului președinte finlandez Paasikivi presupunea că atât timp cât Finlanda nu era o amenințare pentru fosta URSS, ea putea să rămână o democrație occidentală, amintește Xinhua. 

Săptămâna trecută, reputatul analist american Zbigniew Brzezinski a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aleagă să fie nealiniată “în modul în care este Finlanda”. Brzezinski a fost consilier prezidențial în timpul administrației Carter în anii 1970.

Cele mai citite

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă