8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri parlamentare în Australia. Rezultat strâns, potrivit primelor sondaje la ieşirea de...

Alegeri parlamentare în Australia. Rezultat strâns, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne

UPDATE 12:00. Primele sondaje realizate sâmbătă la ieşirea de la urnele de vot în cadrul scrutinului legislativ din Australia atestă o cursă foarte strânsă între tabăra conservatorului Malcolm Turnbull şi cea a laburistului Bill Shorten, informează AFP, peluată de Agerpres. 

Potrivit unui sondaj al Channel Nine realizat în 25 de circumscripţii care nu sunt considerate favorabile uneia sau alteia dintre tabere, coaliţia conservatoare a premierului şi tabăra laburistă au primit câte 50% din voturi. 

Această anchetă prezice, de asemenea, că laburiştii ar putea câştiga opt sau nouă locuri în camera inferioară a parlamentului, ceea ce nu ar fi totuşi suficient pentru a le fi asigurată majoritatea necesară de 76 de locuri. 

Un sondaj al Sky News prezice victoria pentru Malcolm Turnbull, cu 62% dintre alegători care estimează că el va câştiga, comparativ cu numai 19% care îl dau învingător pe Shorten. 

Aceste sondaje au fost realizate înainte de încheierea scrutinului. 

Circa 15,6 milioane de alegători australieni au votat pentru a-i alege pe cei 150 de membri ai Camerei reprezentanţilor şi 76 de senatori. Majoritatea birourilor de vot au fost închise la orele 08:00 GMT, altele urmează să se închidă cu două ore mai târziu.

———————–

Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă în Australia în vederea alegerilor parlamentare, pentru a opta între coaliţia conservatoare aflată la putere, condusă de Malcolm Turnbull, şi opoziţia laburistă, un scrutin legislativ cu rezultat foarte strâns, transmite AFP, preluată de Agerpres

Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă la orele 08.00 (vineri, 22.00 GMT) pentru cei aproape 15,6 milioane de alegători chemaţi la urne pentru votul obligatoriu în această ţară imensă din Oceania. Ultimele sondaje indicau un uşor avans al şefului guvernului, Malcolm Turnbull, asupra liderului opoziţiei, fostul lider sindical Bill Shorten, 49 de ani. 

Malcolm Turnbull, 61 de ani, să legitimeze în aceste alegeri “puciul” intern din Partidul Liberal care i-a permis să îl alunge în septembrie de la putere pe Tony Abbott, al cărui ministru era. 

Bancher multimilionar, Malcolm Turnbull a insistat în ultimele zile asupra repercusiunilor economice internaţionale ale Brexitului, subliniind că se impune menţinerea actualei direcţii. 

De la instalarea la putere a laburistului Kevin Ruud în 2007, după un deceniu de “domnie” a liberalului John Howard, politica australiană a fost deosebit de agitată. 

Premierul Kevin Ruud a fost răsturnat în 2010 de laburista Julia Gillard, înainte de a reveni la putere în 2013 şi a o ceda din nou câteva luni mai târziu, după alegeri parlamentare, lui Tony Abbott, şi el alungat de la putere, în septembrie, de Malcolm Turnbull. 

Votul este obligatoriu în Australia din 1924. Sunt în joc cele 150 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 76 ale Senatului.

 

 

 

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă