10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialEstimare. Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile parlamentare în Olanda. Extremistul...

Estimare. Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile parlamentare în Olanda. Extremistul Geert Wilders amenințase cu un referendum împotriva UE

UPDATE 23,00: Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile parlamentare din Olanda, anunță agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de Mark Rutte, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfășurate miercuri, potrivit estimărilor anunțate după închiderea urmelor.


Aproximativ 13 milioane de olandezi sunt așteptați la urne, miercuri, pentru a-și alege reprezentanții în camera inferioară a Parlamentului, notează Mediafax. Unele sondaje indică drept favorit ca principală forță legislativă, Partidul Libertății condus de extremistul Geert Wilders, însă este puțin probabil ca acesta să formeze Guvernul, în condiţiile în care restul partidelor au anunţat că refuze să intre în coaliţie cu formaţiunea extremistă.

UPDATE 13.00: Prim-ministrul olandez Mark Rutte a cerut miercuri, după ce a votat la Haga la alegerile legislative din țara sa, ca Olanda 'să creeze un precedent' și să frâneze 'valul de populism' după triumful Brexit-ului din Marea Britanie și al lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din SUA, în timp ce liderul extremei drepte, Geert Wilders, a promis că, dacă va ieși învingător, va convoca un referendum privind ieșirea țării sale din Uniunea Europeană, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Trebuie să frânăm valul populismului deoarece aceste alegeri se desfășoară sub presiunea victoriei lui Trump în SUA și a Brexit-ului' în Marea Britanie, a declarat liberalul Mark Rutte la ieșirea de la urne. Trebuie să creăm un precedent. Lumea ne urmărește cu atenție", a mai afirmat el, într-o referire la viitoarele scrutine electorale din Europa din acest an, în Franța și Germania.

Liderul extremei drepte, Geert Wilders, și-a reiterat promisiunea că, în cazul în care va câștiga scrutinul, va organizeze un referendum pe tema ieșirii țării sale din UE.

"Dacă voi câștiga, va avea loc un referendum (împotriva UE — n.r.), pentru că am dat banii noștri unor țări străine. Vom recupera Olanda pentru olandezi", a declarat liderul Partidului Libertății (PVV, antiislam și eurosceptic), care a votat tot la Haga.

 

Geert Wilders, care anul trecut a fost găsit vinovat de instigare la ură de un tribunal din Olanda, a prezentat un program electoral în care promite "dezislamizarea" ţării.

Cele mai recente sondaje realizate pentru Reuters indică o victorie a Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie al premierului în exerciţiu Mark Rutte, care ar obţine 16,2% din voturi, iar formaţiunea lui Wilders ar primi 13,4% din sufragii.

Un alt sondaj, citat de cotidianul The Independent, realizat cu patru zile înainte de alegeri, indica faptul că 54% din alegători nu s-au decis ce partid vor vota. În cursa pentru ocuparea celor 150 de locuri în Camera Reprezentanţilor s-au înscris 28 de partide.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă