11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConvenția republicană de la Cleveland marchează intrarea oficială a lui Donald Trump...

Convenția republicană de la Cleveland marchează intrarea oficială a lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă

Candidatul Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump, va fi nominalizat oficial în cadrul Convenției care începe luni în orașul Cleveland, din statul Ohio, informează AFP, citat de Agerpres.

Evenimentul, care se va deschide la ora locală 13.00 (17:00 GMT), va consacra marţi candidatura prezidenţială a controversatului magnat din partea Grand Old Party (GOP), încă scindat şi traumatizat după campania alegerilor primare, câştigată, în faţa altor 16 pretendenţi, de un personaj fără nicio experienţă politică anterioară şi cu declaraţii adesea controversate. 

Trump l-a ales ca potenţial vicepreşedinte pe Mike Pence, guvernatorul statului Indiana, un politician cu vederi foarte conservatoare şi apărător al valorilor familiale, o alegere menită să contribuie la refacerea unităţii partidului, foarte divizat de personalitatea provocatoare a candidatului prezidenţial. 

Citește și: Donald Trump a anunțat oficial numele celui pe care l-ar vrea vicepreședinte dacă ajunge la Casa Albă

Programul Convenţiei, despre care şeful campaniei lui Trump, Paul Manafort, a declarat că va una „diferită”, o va avea în centrul primei zile pe Melania, soţia miliardarului, care va încerca să umanizeze imaginea miliardarului. 

Melania Trump, în vârstă de 46 de ani, de origine slovenă, fost manechin şi cu 24 de ani mai tânără decât soţul său, a rămas foarte discretă în campania pentru primare, preferând să se dedice educaţiei fiului lor Barron, de 10 ani. La Cleveland vor mai lua cuvântul toţi copii adulţi ai lui Donald Trump: marţi, fiica sa Tiffany, 22 de ani, şi fiul său Donald Jr., 38 de ani, miercuri, al doilea său fiu, Eric, 32 de ani, iar joi, fiica Ivanka, 34 de ani. 

Discursul de acceptare al lui Donald Trump este programat tot pentru joi, dar miliardarul ar putea avea şi alte intervenţii, potrivit şefului său de campanie. 

De la convenţie vor lipsi însă mari nume ale Partidului Republican: nici foştii preşedinţi Bush, nici ex-candidaţii la preşedinţie John McCain şi Mitt Romney nu vor fi prezenţi, neîmpăcaţi cu desemnarea lui Trump. Vor lua însă cuvântul, printre alţii, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell. 

Citește și:  Donald TRUMP așteaptă să devină președintele SUA și și-a ales deja vicepreședintele

Încă de duminică, preziua deschiderii Convenţiei, oraşul Cleveland era practic baricadat, forţele de ordine temându-se că numeroasele manifestaţii prevăzute în oraş ar putea degenera. 

Uciderea a trei poliţişti duminică, la Baton Rouge, Louisiana, a crescut şi mai mult tensiunile, aflate deja la cote înalte după recentele atentate de la Orlando (statul Florida) şi Nisa, în sudul Franţei. 

Imensa sală polivalentă Quicken Loans Arena, din centrul oraşului Cleveland, cu 400.000 de locuitori, unde va avea loc convenţia, a fost în ultimele zile complet izolată în spatele unui grilaj înalt de 2,5 m, la fel şi centrul de presă unde sunt aşteptaţi 15.000 de jurnalişti.

Forţele de ordine sunt omniprezente, unele străzi au fost închise, la supraveghere participând inclusiv elicoptere. Pe Quicken Loans Arena pot intra numai persoanele acreditate, printre care cei aproape 5.000 de delegaţi şi supleanţi, invitaţii republicani şi presa. 

Citește și: VIDEO. Alegeri SUA: Suporterii lui Donald Trump explică de ce îl iubesc pe controversatul politician

Organizatorii au interzis introducerea de arme de foc, cuţite, dar şi de alimente, umbrele, mingi de tenis, rucsacuri mari şi măşti de gaze. Libertatea de mişcare a manifestanţilor a fost negociată timp de mai multe luni cu autorităţile locale, care vor să limiteze demonstraţiile la câteva locuri bine definite. 

O primă manifestaţie împotriva rasismului, islamofobiei, atacurilor contra imigranţilor şi minorităţilor sexuale a adunat, fără incidente, în jur de 100 de persoane în după-amiaza de duminică. ‘Trump este un porc capitalist! Inamic al tuturor muncitorilor!, stătea scris pe o pancartă. „Vieţile afroamericanilor contează, vieţile imigranţilor contează!”, se putea citi pe o alta. 

După incidentul din Louisiana, sindicatul al poliţiştilor din Cleveland a cerut, fără succes, guvernatorului din Ohio să interzică purtarea de arme în oraş pe perioada Convenţiei. 

Citește și: Alegeri SUA. Președintele Franței este de părere că alegerea lui Trump ar complica relaţiile dintre SUA şi Europa

În contextul recentelor tensiuni rasiale şi atentate, Donald Trump s-a poziţionat în ultimele săptămâni drept candidatul ordinii publice, în competiţia cu democrata Hillary Clinton. Deocamdată, potrivit site-ului RealClearPolitics, sondajele arată un avans mediu de 3,2 puncte procentuale pentru fostul secretar de stat, (43,8% faţă de 40,6%). 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă