10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri SUA. Hillary Clinton se declară câștigătoare în statul Iowa

Alegeri SUA. Hillary Clinton se declară câștigătoare în statul Iowa

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a proclamat marţi victoria acesteia, cu un avans infim faţă de rivalul său Bernie Sanders, la alegerile primare ale democraţilor în statul Iowa, informează AFP citată de Agerpres.

Acestea ar fi cele mai strânse alegeri desfăşurate vreodată pentru Partidul Democrat în acest stat american, diferența de voturi dintre cei doi candidați fiind sub 1 la sută.

“Hillary Clinton a câştigat caucusul (adunarea care dezbate un subiect important şi decide alegerea soluţiei printr-un vot majoritar) din Iowa. După o numărătoare aprofundată – şi o analiză a rezultatelor – nu există nicio îndoială că dna Clinton a câştigat cel mai mare număr de delegaţi naţionali şi ai statului”, a anunţat directorul de campanie al acesteia pentru Iowa, Matt Paul, într-un comunicat, înaintea anunţării rezultatelor definitive. 

“Din punct de vedere statistic, nu există vreo informaţie excepţională care ar putea modifica rezultatele şi nu există nici posibilitatea ca senatorul Sanders să poată răsturna situaţia în avantajul său”, a adăugat el. 

Partidul Democrat în Iowa a refuzat totuşi să se pronunţe, plasând-o pe Hillary Clinton în faţa lui Bernie Sanders, dar având un avans foarte slab şi indicând că rămân încă voturi de numărat într-o circumscripţie. 

Şefa filialei Partidului Democrat din Iowa, Andrea ‘Andy’ McGuire, a afirmat că fostul secretar de stat al SUA a obţinut 699,57 “echivalenţi ai delegaţiilor” în termenii unui sistem de desemnare foarte complex în tabăra democrată, faţă de 695,49 pentru senatorul de Vermont, de orientare clară spre stânga. 

“Rezultatele din această noapte sunt cele mai strânse în toată istoria caucusului democrat din Iowa”, a spus el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă