15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegerile regionale din Franţa: Dreapta a obţinut şapte regiuni, stânga cinci. Frontul...

Alegerile regionale din Franţa: Dreapta a obţinut şapte regiuni, stânga cinci. Frontul Naţional a înregistrat un eşec

Rezultatele turului doi al alegerilor regionale de duminică, din Franţa, arată că dreapta a învins în şapte regiuni metropolitane, iar stânga în cinci, pe când în Corsica s-a impus lista naţionalistă, în timp ce Frontul Naţional (FN) nu a obţinut victorie în nicio regiune, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Potrivit rezultatelor, dreapta a învins Frontul Naţional în Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, iar stâga păstrează regiunea Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes.

Preşedintele în exerciţiu al Aquitaine, socialistul Alain Rousset, care şi-a fuzionat lista cu EELV, păstrează fără regiunea Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, cu 44,27% din voturile exprimate în turul doi, în faţa lui Virginie Calmels, candidata uniunii de dreapta şi centru (34,06%) şi a candidatului FN Jacques Colombier (21,67%).

În regiunea Auvergne-Rhone-Alpes, Wauquiez s-a impus în faţa lui Queyranne. Astfel, primarul din Puy-en-Velay Laurent Wauquiez, primul pe lista LR-UDI-MoDem, obţine a doua cea mai importantă regiune franceză cu 40,61% din sufragii, în faţa preşedintelui în exerciţiu din Rhône-Alpes Jean-Jack Queyranne şi a listei sale de uniune a stângii (36,84%). Candidatul FN Christophe Boudot a obţinut 22,55% din voturile exprimate.

În regiunea Bourgogne-Franche-Comte, stânga a învins la limită. Astfel, preşedinta în exerciţiu din Franche-Comté, socialista Marie-Guite Dufay, l-a învins pe candidatul LR-UDI François Sauvadet cu 34,68% la 32,89% din voturile exprimate. Candidata FN Sophie Montel a obţinut 32,44% din sufragii.

În regiunea Bretagne, candidatul PS Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, a obţinut o victorie, fără nicio surpriză, cu 51,41% din voturile exprimate, devansându-l cu mult pe Marc Le Fur (LR), care a obţinut doar 29,72% din sufragii şi pe Gilles Pennelle (FN, 18,87%).

Citeşte şi: UPDATE: Alegeri în Franţa: Frontul Naţional a obținut un scor record! Ce declarații a făcut Marine Le Pen

În regiunea Centre-Val-de-Loire, stânga a obţinut o victorie la limită. Mulţumită unui acord cu listele EELV şi Frontului de Stânga, preşedintele socialist în exerciţiu François Bonneau rămâne la putere cu 35,43% din voturile exprimate, în faţa lui Philippe Vigier din cadrul UDI, capul unei liste de uniune între dreapta şi centru, care a adunat 34,58% dintre voturile exprimate. Candidatul FN Philippe Loiseau, care s-a clasat primul în urma primului tur, a obţinut 30% în al doilea.

Învinge naţionalistul Simeoni a învins în regiunea Corsica.Iar în regiunea Ile-de-France, candidata dreptei şi centrului Valérie Pécresse (LR) este dată câştigătoare în faţa capului listei stângii unite Claude Bartolone (PS) cu 43,80% la 42,18% din voturile exprimate. Wallerand de Saint Just de la FN obţine 14,02%.

În regiunea Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrenees, stânga păstrează regiunea, potrivit rezultatelor. Astfel, Socialista Carole Delga, a beneficiat între cele două tururi de susţinerea ecologiştilor, obţine o victorie cu 44,81% din voturile exprimate, în faţa vicepreşedintelui FN Louis Aliot (33,87%). Politologul Dominique Reynié, candidat al dreptei şi centrului, rămâne al treilea, ca în primul tur (21,32%).

Xavier Bertrand (LR) o devansează net pe Marine Le Pen (FN), cu un scor de 57,77% la 42,23% din voturile exprimate. Retragerea listei socialistului Pierre de Saintignon şi îndemnul de a vota pentru Bertrand pentru a “opri” FN, care s-a clasat pe primul loc în turul întâi, a dat rezultate.

Într-un scrutin disputat până în ultimul moment, Hervé Morin (centru) părea să-l învingă la limită pe socialistul în exerciţiu din Haute-Normandie Nicolas Mayer-Rossignol, în regiunea Normandie, cu 36,43% la 36,08% din voturile exprimate. Nicolas Bay de la FN, care s-a clasat după Morin în primul tur, obţine 27,50% din sufragii.

Victoria dreptei în regiunea Pays de la Loire a fost preconizată de sondaje încă de la începutul campaniei, lista dreptei şi centrului condusă de liderul grupului senatorilor Les Républicains Bruno Retailleau obţine o victorie (42,70% din voturile exprimate) în faţa celei a socialiştilor şi ecologiştilor uniţi în jurul lui Christophe Clergeau de la PS, în pofida dezacordurilor de a “face front comun” împotriva FN şi dreptei (37,56%). Frontul Naţional a obţinut 19,74% din sufragii.

În regiunea Provence-Alpes-Cote D’Azur,  deputatul-primar LR din Nisa Christian Estrosi, care a fost devansat cu mult în primul tur, obţine o victorie cu 54,78% din voturile exprimate în faţa deputatei FN din Vaucluse Marion Maréchal-Le Pen (45,22%). După retragerea listei PS conduse de Christophe Castaner şi îndemnul adresat socialiştilor de a vota pentru acesta, Estrosi şi-a multiplicat, între cele două tururi, gesturile de deschidere către alegătorii de stânga.

Lista uniunii dreptei şi UDI, condusă de preşedintele în exerciţiu Didier Robert (LR), a câştigat alegerile regionale în La Réunion cu 52,69% din voturile exprimate, impunându-se în faţa listei stângii şi MoDem – condus de Huguette Bello – care nu a ştiut să-i convingă pe alegătorii din cel mai important teritoriu de peste mări (850.000 de locuitori), aşa cum arată rezultatul obţinut (47,31%).

Lista preşedintelui în exerciţiu al Consiliului Regional Rodolphe Alexandre (Stânga diversă, DVG) obţine o victorie detaşată (54,55%) în Colectivitatea Teritorială din Guyana (CGT) – o Adunare unică în care regiunea va fuziona cu departamentul -, în faţa listei conduse de către omologul său de la nivelul Consiliului General Alain Tien-Liong (DVG) (45,45%).

Citeşte şi: Franţa: Cum îi îndeamnă premierul pe francezi să voteze la al doilea tur al alegerilor regionale

Victorin Lurel, preşedintele în exerciţiu al regiunii Guadelupe, care candida pentru al treilea mandat, a fost înfrânt, obţinând 42,48% din voturile exprimate, de către rivalul său Ary Chalus de la DVG, care a obţinut un scor de 57,52%.

În regiunea Martinica, Serge Letchimy a fost înfrânt de separatistul Alfred Marie-Jeanne.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă