12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. ALERTĂ în Japonia: Aproape 50.000 de oameni, evacuați, din cauza taifunului

UPDATE. ALERTĂ în Japonia: Aproape 50.000 de oameni, evacuați, din cauza taifunului

UPDATE 13.30: Aproximativ 48.000 de oameni din nord-estul ţării vor fi evacuați de autoritățile nipone, la apropierea taifunului Lionrock, a anunțat AP, citată de Mediafax

Taifunul Lionrock a paralizat deja traficul rutier şi feroviar pe insula Hokkaido, a cauzat mari pene de curent şi zeci de zboruri au fost anulate.

Potrivit postului japonez NHK, peste 41.000 de persoane urmează să fie evacuate din prefectura Iwate.

De asemenea, autorităţile au în plan şi evacuarea a peste 5.000 de persoane din prefectura Aomori şi aproape 1.900 din prefectura Miyagi, scrie agenţia de ştiri Kyodo.

Peste 50 de zboruri de pe aeroportul din Sendai au fost anulate şi a fost suspendată circulaţia trenurilor de mare viteză în regiunile Tohoku şi Hokkaido.

——

Un taifun puternic se îndreaptă, marți, spre coasta din nord-estul Japoniei, care a fost lovită de tsunami în 2011, a anunțat agenția meteo națională, citată de France Presse, conform Agerpres. 

La ora 0:00 GMT, taifunul Lionrock se afla în largul prefecturii Chiba, la est de Tokyo, și se îndrepta spre coastele de nord-est ale arhipelagului, unde ar urma să ajungă marți după-amiază.

Taifunul se deplasează cu viteza de 30 km / h, fiind însoțit rafale de vânt de până la 180 de km / h. Există riscul ca Lionrock să atingă zonele de coastă ale prefecturii Iwate, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată din anul 1951, de când agenția meteorologică a început să monitorizeze traseul taifunurilor.

Japonia se confruntă anual cu multe taifunuri, dar în general acestea se îndreaptă spre insulele din sud, iar atunci când iau direcția nord, ele ating zonele de coastă din partea de sud sau sud-vest a principalei insule, Honshu. Însă taifunul Lionrock a sfidat toate predicțiile. Apărut în 19 august în Oceanul Pacific, el s-a îndreptat spre sud, apoi s-a întors brusc, revenind spre Honshu, făcând un viraj pentru a se îndrepta în partea de nord a insulei.

Trenurile de mare viteză Shinkansen spre direcția nord au fost suspendate, iar altele sunt întârziate, au precizat companiile feroviare.

La Tokyo, impactul taifunului s-a limitat dimineață la o ploaie puțin violentă și vânt relativ slab.

În schimb, în zona de nord-est se așteptau ploi abundente, iar agenția meteo a avertizat locuitorii din regiunile în cauză, solicitând-le să evite călătoriile și activitățile în exterior.

Autoritățile locale au cerut locuitorilor să fie pregătiți pentru evacuare din cauza unor posibile inundații și alunecări de teren.

Circa o sută de zboruri au fost anulate spre și din nordul și nord-estul țării, în principal de companiile Japan Airlines (JAL) și ANA.

“Vom întări patrulele de supraveghere a deversărilor de apă”, a declarat Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploatează centrala nucleară Fukushima Daiichi, unde există riscul ca ploile să provoace prin drenare scurgeri de apă din solurile contaminate.

Un alt taifun, numit Mindulle, a afectat săptămâna trecută o zonă din apropiere de Tokyo, îndreptându-se apoi spre zona de nord a țării. Mindulle a ucis în trecerea sa o persoană și a rănit alte șaizeci.

Între 20 și 30 de taifunuri afectează anual Asia, aproximativ jumătate dintre acestea ajungând în Japonia, amintește agenția France Presse.

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă