15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialAlexander Van der Bellen a fost învestit, joi, în funcția de președinte...

Alexander Van der Bellen a fost învestit, joi, în funcția de președinte al Austriei

Alexander Van der Bellen a fost învestit, joi, în funcția de președinte al Austriei. Astfel, el a devenit primul șef de stat al țării susținut de un partid de opoziție, potrivit DPA, citat de Agerpres.

 

Fostul lider al Verzilor a depus jurământul în Parlament, după ce l-a învins pe rivalul său de extremă-dreapta Norbert Hofer în alegerile din decembrie, cu 53,8% din voturi. Alegerile au evidențiat dezamăgirea alegătorilor față de cele două partide de centru care au format o coaliție guvernamentală în ultimul deceniu — social-democrații și Partidul Popular conservator, notează DPA. 

 

Alexander Van der Bellen s-a născut la 18 ianuarie 1944, în Viena. A studiat Economia la Universitatea din Innsbruck (1966) și a obținut un doctorat în 1970. A lucrat ca asistent la Institutul de Finanțe al Universității din Innsbruck (1968-1970) și la Institutul Internațional de Management și Administrație din Berlin (1972-1974).

În 1976 a fost numit profesor asociat la Universitatea din Innsbruck, iar în 1980 a devenit profesor de economie la Universitatea din Viena. A fost și decan al Facultății de Științe Sociale și Economice al Universității din Viena (1990-1994), potrivit site-ului parlamentului austriac, parlament.gv.at.

Înainte de a deveni membru al Partidului Verzilor (Die Grunen) din Austria, în 1994, a făcut parte și din Partidul Social Democrat. În calitate de membru al Verzilor, a făcut parte din Consiliul Național al partidului (1994-2012) și a fost președinte al clubului parlamentar și purtător de cuvânt federal al formațiunii (1997-2008).

În 2008 a plecat din Partidul Verzilor ca urmare a pierderii alegerilor. În 2010 a devenit administrator al orașului Viena pe probleme de cercetare, iar în 2012, a devenit consilier municipal al Vienei precum și membru al parlamentului din acest stat, mai scrie sursa menționată. 

S-a înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale din Austria, obținând în primul tur, din 24 aprilie 2016, 21% din voturi, clasându-se astfel pe locul al doilea după candidatul de extremă dreapta, Norbert Hopfer (FPO — Partidul Libertății). În turul al doilea al alegerilor, desfășurate la 22 mai 2016, Alexander Van der Bellen a obținut 50,36%, la foarte mică distanță de contracandidatul său, Norbert Hopfer (49,65% din voturi).

Curtea Constituțională din Austria a anulat rezultatul votului, cerând reluarea scrutinului. Astfel, la 4 decembrie 2016, cei doi candidați, Norbert Hopfer și Alexander Van der Bellen, s-au confruntat într-un nou scrutin, pe care l-a câștigat Van der Bellen. Învestirea lui Van der Bellen vine pe fondul unei crize grave între cei doi parteneri de coaliție, ceea ce a dat naștere speculațiilor cu privire la organizarea de alegeri anticipate.

 

Cancelarul austriac Christian Kern a declarat în cursul acestei săptămâni că începe să își piardă răbdarea cu partenerii de coaliție conservatori și a dat un ultimatum până vineri coaliției pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra obiectivelor de politică guvernamentală — mergând de la reducerea ratei șomajului la reforma educației — pentru restul de un an și jumătate din mandatul său. Altfel, a avertizat el, ‘nu este nevoie’ de actuala coaliție guvernamentală. 

Deși rolul lui Alexander Van der Bellen în calitate de președinte este în mare măsură unul simbolic, el va trebui să desemneze un nou cancelar după viitoarele alegeri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă