20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAlianța de guvernare de la Chișinău anunță contextul în care ar putea...

Alianța de guvernare de la Chișinău anunță contextul în care ar putea interveni în activitatea Guvernului moldovean

Noua alianță de guvernare de la Chișinău susține că nu va interveni în activitatea Guvernului condus de premierul liberal-democrat, Valeriu Streleț, decât în cazuri speciale, informează Agerpres.

Declarații în acest sens au fost făcute la sfârșitul săptămânii trecute de liderii partidelor ce formează noua coaliție majoritară de la Chișinău — Alianța pentru Integrare Europeană 3 — Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat /PLDM/), Marian Lupu (Partidul Democrat /PD/) și Mihai Ghimpu (Partidul Liberal /PL/) la un post de televiziune local, citat luni de IPN.

Citește și: Republica Moldova are un nou Guvern. Valeriu Streleţ a primit votul de încredere al Parlamentului

Referitor la prioritățile noii alianțe de guvernare de la Chișinău, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că una din principalele sarcini este reluarea negocierilor și semnarea acordului cu FMI. ‘Avem o situație destul de dificilă. Avem nevoie de acordul FMI, care va reprezenta un ‘certificat de sănătate’ pentru economia moldovenească. Dacă va veni FMI, vor veni și investițiile străine. Totodată este necesar să renunțăm la modelul de dezvoltare economică pe care îl avem’, a pledat liderul liberal-democrat.

În ceea ce privește alegerea președintelui, Filat a spus că nu împărtășește poziția colegilor de alianță și optează pentru alegerea directă a șefului statului, dar, pentru a păstra coaliția recent formată, va vota proiectul de modificare a Constituției care presupune alegerea președintelui cu majoritatea simplă.

În opinia lui Marian Lupu, președintele PD, situația economică dificilă a R. Moldova se datorează și unor factori precum relația Occidentului cu Rusia și situația din Ucraina, iar învestirea noului guvern la Chișinău reprezintă un mesaj puternic de stabilitate trimis de Republica Moldova în afară. ‘Noi am adoptat un program de guvernare, iar executivul urmează sa-l pună în aplicare. Alianța nu va diminua și nici nu va substitui activitatea guvernului. Noi am votat cu toții acest program’, a subliniat Marian Lupu.

La fel ca Vlad Filat, Lupu s-a pronunțat și el pentru soluționarea pașnică a diferendului transnistrean cât mai repede posibil. ‘Uniunea Europeană nu va accepta încă un Cipru. Acum este situația potrivită pentru soluționarea diferendului transnistrean, deoarece avem susținerea Ucrainei’, a declarat președintele democraților moldoveni.

Citește și: Guvernul Streleț pune în joc credibilitatea Moldovei

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că alianța va interveni în activitatea guvernului doar în cazuri delicate. ‘Alianțele se formează între partide, iar noi ne-am asumat această responsabilitate. Dar nu înseamnă că pentru orice mărunțiș premierul trebuie să vină la alianță. Vom interveni doar cu sfaturi în cazuri delicate, cum ar fi majorarea vârstei de pensionare sau majorarea tarifelor la resursele energetice’, a spus Ghimpu.

Între timp, statisticile și prognozele Bănci Naționale a Republicii Moldova relevă date sumbre privind creșterea ratei inflației în ultimele luni, după cum a relatat Radio Chișinău.

Astfel, rata anuală a inflației în luna iunie a fost de 8,3 %, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de valoarea lunii precedente, preponderent ca urmare a inflației de bază și a creșterii prețurilor la produsele alimentare cu 3,8 % și, respectiv, 3, 2 %.

 

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă