16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA: Oligarhii din România sunt unelte ruseşti

Ambasada SUA: Oligarhii din România sunt unelte ruseşti

Ambasadorul american Nicholas Taubman scria într-o telegramă adresată adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, publicată de Hotnews, îşi exprima îngrijorarea în privinţa influenţei ruseşti asupra oligarhilor români.

“De asemenea, este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealta a intereselor ruseşti”, scrie Taubman.

Într-o altă telegramă consultată de Hotnews ambasadorul american Nicholas Taubman preciza că absenta preşedintelui “Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare”. Acesta scria că astfel interesele Statelor Unite pot fi afectate.

“Sunt semne care indică creşterea influenţei oligarhilor influentaţi de Rusia pe probleme de politică energetică şi energetică; dând înapoi în lupta anticorupţie şi o derapare din ce în ce mai rapidă a politicilor euro-centrice”, mai scrie ambasadorul american.

“Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achiziţie a Romaniei de avioane de luptă de noua generaţie şi privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat”, mai scrie Taubman în telegrama, citată de Hotnews.

“Alt semn al ambiţiilor crescânde ale Rusiei include şi vânzarea uzinei Daewoo din Craiova. Două companii americane, Ford si GM, sunt interesate să cumpere compania. Incompetenţa brocratică guvernului au întârziat procesul de privatizare”, conform telegramei prezentate de Hotnews.

Într-o altă telegramă obţinută de Hotnews, ambasada SUA îl vede pe liberalul Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor drept una dintre cele mai puternice voci în favoarea Rusiei.

“Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”, se arată în telegrama respectivă.

“În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene”, mai scrie în telegramă.

Reprezentanţii Ambasadei SUA relatează, într-o telegramă din 2006 întâlnirea dintre directorul FBI şi directorii SRI George Maior şi SIE Claudiu Săftoiu.

“Maior a indicat «interesul şi influenţa rusească asupra României aflate în creştere» drept una din priorităţile securităţii interne ale României în viitorii ani, în special în domeniul energiei. O a treia prioritate a fost dezvoltarea de noi capacităţi de a combate crima organizată notând că «factorul rusesc» este foarte prezent în crima organizată din Romania”,  se arată în telegramă.

 

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă