22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul român la Budapesta s-a prezentat la Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei....

Ambasadorul român la Budapesta s-a prezentat la Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei. Precizările MAE

UPDATE: Ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, nu a fost convocat de către MAE ungar, el fiind cel care a solicitat audiența la secretarul de stat ungar Levente Magyar, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat. 

“Precizăm că audiența desfășurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. Ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părții române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, și nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar. La solicitarea Ambasadei României, MAE ungar a răspuns în cursul dimineții de astăzi, 11 august, stabilind audiența pentru aceeași zi”, se arată în comunicatul citat. 

Audiența a fost cerută ca urmare a instrucțiunilor MAE român pentru a transmite direct oficialilor ungari poziția părții române privind interviul acordat de ambasadorul ungar la București cotidianului România Liberă.

“Ambasadorul român la Budapesta a transmis aceleași mesaje pe care reprezentatul MAE român le-a comunicat însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la București în cursul zilei de ieri, 10 august”, se arată în comunicatul citat. 

Agenția ungară oficială de presă MTI a anunțat marți că ministerul ungar de Externe l-ar fi convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, în legătură cu afirmațiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit cărora Ungaria încearcă “să provoace” România.

*******

Ambasadorul român la Budapesta, Alexandru Victor Micula, a mers, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, pentru a-şi exprima dezacordul puternic față de conținutul declarațiilor făcute de ambasadorul ungar la Bucureşti, Zakonyi Botond, cu privire la ansamblul relațiilor bilaterale româno-ungare, potrivit Mediafax. 

De altfel, MAE român a reacţionat public luni faţă de afirmaţiile ambasadorului Ungariei, convocându-l la discuţii pe Nagy Károly Zoltán, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Potrivit unui comunicat de presă emis luni de MAE, partea română a atras atenția, printre altele, că declarațiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României, criticând şi afirmaţiile referitoare la premierul Victor Ponta.

Citeşte şi: Interviu cu Botond Zakonyi, ambasadorul Ungariei la București: Maghiarii vor primi autonomie când „se vor purta ca niște oameni autonomi“

Ambasadorul Alexandru Victor Micula a transmis oficialilor de la Budapesta mesajul Ministerului român al Afacerilor Externe.

Presa maghiară susţine, însă, că ambasadorul român a fost convocat de MAE al Ungariei pe tema unor declaraţii făcute luni de premierul Victor Ponta, când a spus că Ungaria încearcă să provoace România şi a făcut referire la unele declaraţii ale ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.

Potrivit MTI, secretarul de stat din cadrul MAE al Ungariei, Levente Magyar, l-ar fi pus pe ambasadorul român să explice “acuzaţiile inacceptabile” lansate de Ponta. Magyar ar mai spus că remarcile premierului român încearcă să folosească “agitaţie anti-maghiară pentru a acoperi criza politică din ţară”, iar “ieşirile” recente ale Guvernului român pe tema relaţiilor cu Ungaria sunt diametral opuse relaţiilor bilaterale.

Citeşte şi: Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat de MAE, după interviul din România liberă

Luni, într-un interviu acordat cotidianului “România Liberă”, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susţinut că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două țări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administrația publică și în educație.

O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta și-a construit imaginea prin opoziție cu Viktor Orban. “Așa și-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, și Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, și naționalist, antieuropean, pentru rolul celălalt”, a declarat diplomatul în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante.

În ceea ce priveşte autonomia, diplomatul a spus că “autonomia nu este excepția în Europa, este un model pentru ca minoritățile să poată conviețui împreună cu majoritățile”.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Romania TV, că Ungaria încearcă să provoace România, dar că ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi-a făcut treaba. ”Încearcă să ne provoace, sunt acuzaţi de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, încearcă să atragă şi România în scandal”, a spus Ponta.

 

 

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă