12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Rusiei la NATO: Vom face totul ca echilibrul de forţe să...

Ambasadorul Rusiei la NATO: Vom face totul ca echilibrul de forţe să nu fie perturbat în regiunea Mării Negre

Ambasadorul permanent al Rusiei pe lângă NATO, Aleksandr Grușko, a declarat că Rusia va lua măsuri pentru ca echilibrul de forțe în regiunea Mării Negre să nu fie perturbat, potrivit cotidianului Kommersant, citat de presa rusă, informează Agerpres.

„Vom face totul ca echilibrul de forţe să nu fie perturbat în regiune”, a insistat el, adăugând că Moscova a pledat constant ca Marea Neagră să fie o regiune a cooperării. 

Totodată, Gruşko a afirmat că „există toate premisele ca şi pe viitor Marea Neagră să nu devină o arenă a confruntării”, subliniind că partea rusă doreşte ca în relaţiile dintre ţările riverane să prevaleze chestiunile de cooperare economică, socială, culturală, turism. 

Rusia este îngrijorată cel mai mult, în prezent, de prezenţa unor forţe din afara regiunii în Marea Neagră. „În primul rând, acestea sunt forţele maritime ale SUA, care intră cu regularitate în Marea Neagră. Nave ca distrugătorul USS Donald Cook nu transportă doar câteva zeci de rachete de croazieră de înaltă precizie Tomahawk, ci sunt echipate şi cu sisteme de apărare antirachetă Aegis”, a spus ambasadorul Rusiei la NATO în interviul pentru Kommersant.

În plus, el a precizat că Moscova a avertizat, în repetate rânduri, Statele Unite cu privire la riscul apropierii unor astfel de nave de ţărmurile Rusiei. Mai mult, Aleksandr Grușko a calificat inițiativele drept „pași destabilizatori” care subminează securitatea regională și stabilitatea strategică.

Moscova a anunţat recent că, reacţionând la intensificarea activităţii NATO, ar putea instala în zona Mării Negre şi a Mării Baltice două staţii radar moderne puternice de tipul „Podsolnuh” (“Floarea soarelui”), capabile să controleze zona de coastă pe o rază de 200 de mile. Radarul care ar urma să fie instalat în Crimeea ar putea identifica toate navele care intră în Marea Neagră prin Bosfor, potrivit Interfax. 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă