20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAmbiţiile nucleare ale Iranului, alimentate de o reţea secretă

Ambiţiile nucleare ale Iranului, alimentate de o reţea secretă

Marea Britanie a informat Comisia de sancţiuni a ONU de existenţa unei reţele iraniene de aprovizionare cu material nuclear legată de două firme aflate pe lista neagră a ONU.

Informaţia, obţinută de Reuters dintr-un raport confidenţial al Comisiei de sancţiuni a ONU, riscă să crească neîncrederea puterilor occidentale privind respectarea acordului nuclear cu Iranul, în prezent având loc negocieri tehnice care se apropie de faza finală după ce s-a ajuns la un acord-cadru la 2 aprilie la Lausanne, care prevede deja o reducere importantă a parcului iranian de centrifuge necesare pentru îmbogăţirea uraniului şi se operează şi alte limitări nucleare pe termen lung.

„Guvernul britanic a informat comisia la 20 aprilie 2015 că este la curent cu existenţa unei reţele nucleare active de aprovizionare care este asociată de societăţile iraniene Centrifuge Technology Company (Tesa) şi Kalay Electric Company (KEC)” se poate citi în raportul Comisiei. KEC face obiectul sancţiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU iar Tesa sub impactul măsurilor de retorsiune europene şi americane din cauza legăturilor lor presupuse cu activităţile nucleare iraniene interzise. Comisia, care supraveghează dacă Iranul se conformează regimului sancţiunilor ONU, a precizat că informaţia privind reţeaua a fost transmisă prea târziu pentru a putea permite verificarea ei. Sancţiunile organizaţiei mondiale impuse din 2006 Republicii islamice nu au împiedicat-o să-şi continue programul nuclear considerat suspect de cancelariile occidentale.

Eludarea sancţiunilor

Iranul, aflat sub sancţiuni de ani de zile, are o lungă istorie de aprovizionare ilicită cu materiale nucleare, folosind societăţi-ecran şi alte metode de eludare a sancţiunilor. Asta i-a permis dezvoltarea unui program nuclear substanţial în pofida eforturilor internaţionale pentru frânarea acţiunilor agresive iraniene, susţin diplomaţi ai ONU. Dar, analişti şi responsabili ai serviciilor secrete occidentale estimează că sancţiunile au încetinit dezvoltarea programului nuclear al Teheranului. SUA şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat în mai multe reprize că până în prezent Teheranul a respectat termenii unui acord limitat, convenit în noiembrie 2013 între Iran şi cele şase puteri, implicând reduceri în activităţile sale nucleare, inclusiv îmbogăţirea uraniului.

Centrifugele de îmbogăţire a uraniului sunt utilizate pentru purificarea uraniului folosit drept combustibil pentru centrale, sau, purificat la un nivel mai ridicat, la fabricarea armei atomice. Teheranul neagă acuzaţiile puterilor occidentale şi ale aliaţilor lor, potrivit cărora ar ascunde programul de fabricare a armelor sub masca unui program nuclear civil. În pofida absenţei unor noi violări ale sancţiunilor, unele state membre ONU au informat Comisia că tendinţele Iranului de aprovizionare ilicită rămân fundamental neschimbate. Raportul Comisiei citează exemplul unui stat membru anonim care dezvăluia existenţa unei entităţi iraniene care recent a încercat să cumpere compresoare, element-cheie în procesul de îmbogăţire a uraniului, cu utilizarea certificatelor false ale utilizatorului final, într-o tentativă de a scăpa de control.

Comisia a mai relevat că Hind Shipping Company, o filială a companiei sancţionată de ONU a Republicii islamice, Iran Shipping Lines (IRISL), a rămas activă fără ca activele ei să fi fost „îngheţate” cum cer regulile sancţiunilor ONU. Această filială continuă să opereze două petroliere cu care transportă petrol brut în Siria, ţară aliată Iranului. În Congresul american, opoziţia iraniană în exil (CNRI) a acuzat Teheranul că este „naşul” Statului Islamic. Ultimele informaţii furnizate de CNRI pe tema puterii iraniene provin din februarie când a dezvăluit un site „secret şi ilegal” de îmbogăţire a uraniului, o violare în negocierile dintre Iran şi marile puteri asupra programului nuclear iranian, dar Washingtonul a refuzat să le ia în considerare.

Angajamentele făcute de Teheran la negocierile cu marile puteri pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale sunt anulate de acţiuni ilicite de culise.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă