18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAmerica investește în anticorupție

America investește în anticorupție

Premierul ungar Viktor Orban a denunțat „presiunile“ la care ar fi supusă Ungaria de către Statele Unite printr-un așa-numit „plan de combatere a corupției în statele est-europene“, l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei și a cerut Parlamentului de la Budapesta să rezolve și să monitorizeze această chestiune. În realitate, americanii nu fac decât să își respecte promisiunea că vor sprijini combaterea corupției în țările din regiune după ce fenomenul a fost declarat o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite.

Viktor Orban este furios că americanii se amestecă în treburile interne ale Ungariei. Într-un acces de un naționalism populist care amintește nu de Putin, ci de Ceaușescu, Orban a declarat că „Nimeni din Ungaria nu este fericit că ţara noastră, alături de alte douăzeci și mai bine de ţări au fost declarate de Statele Unite câmp de operaţiuni“ și că „guvernul ungar nu are nici o idee de ce Statele Unite au alocat fonduri substanțiale pentru a pregăti un plan de acțiune împotriva a 24 de țări din Europa Centrală și de Est pentru a pune presiune pe guvernele acestor țări“. „Dacă cineva vrea să coopereze cu Ungaria, noi suntem deschiși. Nu trebuie să ne pună sub presiune ori să cheltuiască bani pe la spatele nostru… suntem gata să cooperăm cu oricine pentru o cauză bună“, a asigurat Orban, care a cerut Parlamentului să controleze această inițiativă. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a denunţat „un plan anticorupţie pregătit de un stat străin“ care ar viza Ungaria, fără consultări cu Budapesta, drept „îngrijorător din punctul de vedere al suveranității“ și l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri american, Andre Goodfriend, pentru a-i cere socoteală. Ce l-a scos din minți pe Orban și guvernul său și despre ce presiuni și încălcare a suveranității vorbește?

Simplu. Guvernul Statelor Unite a decis „să își pună banii acolo unde își pun vorbele“, după cum sună o vorbă americană. Imediat după prăbușirea regimului Ianukovici la Kiev și invazia Crimeii, Statele Unite au declarat corupția o amenințare la adresa securității naționale a SUA și a statelor respective și s-au angajat să sprijine combaterea acestui fenomen. Au vorbit despre acest lucru și sebsecretarul de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice Victoria Nuland în mai multe rânduri (motiv pentru care celălalt, Victor, Ponta, a dat bir cu fugiții de la întâlnirea cu oficialul american și s-a refugiat în Italia), și vicepreședintele Joe Biden, în luna mai, la București, și președintele Barack Obama, o săptămână mai târziu la Varșovia. Deci n-ar trebui să fie o surpriză pentru nici un guvern din Europa Centrală și de Est și din Balcani că americanii vor face ceva în sensul acesta.

Orban și acoliții lui se referă la un discurs ținut săptămâna trecută pe 9 decembrie, de Ziua Internațională a Anticorupției de Sarah Sewall, subsecretar de Stat american responsabil de Securitate civică, Democraţie şi Drepturile omului, în care detaliază proiectul Departamentului de Stat de a sprijini combaterea corupției în lume. Citatul relevant este următorul: „Din Blacani, la Marea Neagră până în Golful Bengal corupția face națiunile și popoarele vulnerabile la amenințări interne directe sau la manipulări din afară. Suntem conștienți de aceste amenințări și ambasadele noastre din două duzini de țări elaborează în acest moment planuri de acțiune privind susținerea și cooperarea privind anticorupția în țările-gazdă“ (Una din cele mai interesante măsuri anunțate este crearea unei Universități Antico­rupție globale). Cu alte cuvinte, Statele Unite au decis să revină în Europa Centrală și de Est, să susțină societatea civilă și să coopereze (nu să lucreze pe la spate) cu instituțiile relevante, adică să investească în combaterea corupției în regiune.

Asta este ceea ce îl scoate din minți pe Orban, care ar dori să controleze întreaga societate civilă ungară și îi va scoate și pe unii de pe la București.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă